Visszatérítésből kedvezmény | könyvelési tippek év elejére

A vállalkozások általában év elején számszerűsítik, hogy partnereik milyen szerződéses kedvezményre jogosultak. Mutatjuk, mire érdemes ilyenkor odafigyelni!

Sok cég hetente akár több számlát is kiállít egy-egy partnerének, az évzárás után pedig megriad a módosítandó számlák mennyiségétől, és inkább úgy dönt, hogy nem számlázott engedményként, kedvezményként kezeli az előző évi megrendelések után járó visszatérítéseket. Ez azonban nem csökkenti az eredetileg megfizetett adót azaz „többlet-áfafizetéssel” jár, és más adónemek esetében is magasabb adókötelezettséghez vezet – olvasható a Mazars adótanácsadó cég tájékoztatójában.

Adminisztratív szempontból ugyanakkor valóban ez a legegyszerűbb megoldás, hiszen elég hozzá egy számviteli bizonylat, például egy egyenlegközlő levél, amelyen a cég feltünteti, hogy az elmúlt év forgalma alapján milyen összegű kedvezményre jogosult a partnere.
Az, hogy a kedvezmény összegét pénzügyileg hogyan rendezik, nincs hatással annak adóügyi kezelésére, azaz akár ténylegesen megtörténik a visszautalás, akár beszámítással élnek a felek, a kedvezményt biztosító társaság a számviteli bizonylat alapján nem csökkenti utólagosan a fizetendő áfaalapját, és az összeget egyéb ráfordításként tartja nyilván a könyveiben. Ha egy cég ezt választja, akkor fontos azt is szem előtt tartani, hogy ha nem számlázott engedményként, vagyis nem árbevétel-csökkentő tételként számoljuk el a kedvezmény összegét, a hagyományosan árbevétel-alapú adók – például az iparűzési adó és az innovációs járulék – alapja is magasabb marad. Illetve, ha az év végén hagyományosan nagy kedvezményeket biztosító hirdetési szektorra gondolunk, akkor az éves reklámadó összegét is eszerint kell majd kalkulálni.

Egyszerűsítés felsőfokon

A szakértők szerint ilyen esetekben javasolt átgondolni a csoportos számlahelyesbítés lehetőségét, azaz az év során egy partnernek kiállított valamennyi számla egyetlen bizonylattal történő módosítását. Ezen fel kell tüntetni valamennyi érintett eredeti számla sorszámát, azt, hogy az adott számla mely adatát érinti a módosítás, illetve annak természetét és számszerű hatását, vagyis az „árengedmény” megnevezést, valamint az árengedmény összegét.

Így partnerenként mindössze egy, sok tételes bizonylatot állít ki a kedvezményt nyújtó cég, de ehhez elengedhetetlen, hogy a cég számlázási rendszere vagy számlázóprogramja alkalmas legyen egy ilyen dokumentum kiállítására. Egyes esetekben érdemes lehet elgondolkodni az időszaki elszámolás bevezetésén is. Ezzel ugyanis az eredetileg kibocsátott számlák száma is csökkenthető, illetve az év végi korrekció is sokkal egyszerűbbé válik.

Megosztás: