Változhat | a cégnyilvántartási rendszer

Az Igazságügyi Minisztériumban már tart a cégnyilvántartási rendszer felülvizsgálata. A változás a bürokrácia csökkentését és a gazdaság érdekeit szolgálná.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kezdeményezte a kormánynál, hogy a teljes hivatalos cégregisztrációs tevékenység kerüljön a cégbíróságtól a kamarához. Ennek oka a bürokráciacsökkentés, a gazdasági biztonság és a hatékonyság növelése. Az üzleti élet tisztasága szempontjából fontos, hogy minden cégadat egy helyen legyen, a kamarai rendszer fejlesztése során pedig nagyon sok céginformáció gyűlt már eddig is össze, ezt egészítené ki és tenné teljessé a hivatalos cégregisztráció.

Az MKIK kezdeményezte rendszer a nemzetközi gyakorlatban nem szokatlan, a világ legtöbb fejlett országában a cégregisztrációt a kamarák végzik.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint a cégnyilvántartási rendszer felülvizsgálatát az igazságügyi tárca jelenleg is végzi, és ennek keretében az összes beérkező felvetést, javaslatot megvizsgálja. A kormány elé ugyanakkor még nem került ilyen előterjesztés.

Megfontolásra méltónak tartja a kamara kezdeményezését a Nemzetgazdasági Minisztérium is. A döntést természetesen széles körű egyeztetés után, a kamarák és a vállalkozói érdekképviseletek véleményének figyelembe vételével kell majd meghozni.

A mostani cégbírósági tevékenység nem tekinthető bírósági munkának, a bírói tevékenység nem jellemző az intézményre, amely valójában adatokat rögzít, töröl, regisztrációs folyamatban adminisztrál. Nagyon ritkán van szükség a munkában bírósági döntésre, csak amikor vitás helyzet áll elő, ami normál jogorvoslatban, a meglévő bíróságon is elintézhető lenne.

Megosztás: