Ügyfélbarát változások | Adózás 2018-ban

Januártól kedvezőbb irányba változott az adózás rendje. Számos esetben alacsonyabb lett az áfa, a munkáltatóknak pedig jó hír, hogy apadt a szociális hozzájárulási adó mértéke is.

Miközben az adózás területén többségében az adózókat kedvezően érintő változások léptek életbe január elsejétől, az adóigazgatási eljárásokra vonatkozó szabályozás is sok tekintetben ügyfélbarát irányba mozdult.

Az idén induló eljárásokban már az új törvény rendelkezései szerint kell eljárni, amitől a jogalkotó az eljárások hosszának rövidítését, az adminisztráció csökkentését, a szolgáltató jelleg erősítését, valamint az önkéntes jogkövetők támogatását várja – olvasható a Nemzeti Adó és Vámhivatal és a BDO Magyarország közleményében. Az új szabályozás értelmében például alapesetben 2018-tól kezdve egyetlen vizsgálat időtartama sem húzódhat egy évnél tovább. Új jogintézmény a feltételes adóbírság, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről és esedékességig megfizeti az adókülönbözetet, akkor mentesül a kiszabott adóbírság 50 százaléka alól.

Kiemelt szerepet kapott a kezdő vállalkozások támogatása: az új adózók az első hónapban ingyenes tájékoztatást kaphatnak adókötelezettségeikről, és hat hónapos mentorálásban is részt vehetnek. Az új szabályozásban emellett megjelent a megbízható adózok közzététele: ez a státusz a jövőben nyilvános információ lesz.

Apadó áfakulcs

Az idei esztendő első napjától öt százalékra csökkent az általános forgalmi adó kulcsa az internet-hozzáférési szolgáltatások, az emberi fogyasztásra alkalmas halak és egyes haltermékek, valamint a Braille-írógépek, -nyomtatók és -kijelzők esetében. Szintén a kedvezményes áfakulcsot kell alkalmazni az étkezőhelyi vendéglátásban fogyasztható ételek és a helyben készített alkoholmentes italok forgalmazása során is

SZOCHO és EHO

A munkáltatók számára kedvező fejlemény, hogy 22-ről 19,5 százalékra csökkent a szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) mértéke, valamint ezzel párhuzamosan a (korábban 22 százalékos) egészségügyi hozzájárulás (EHO) kulcsa is.
A törvény nyomán a főállású kisadózók által igénybevett pénzbeli ellátások alapja 94 400 forintra, illetve magasabb összegű tételes adó fizetése esetén 158 400 forintra emelkedik. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) szabályai is módosulnak, amelynek értelmében a kifizetőt terhelő EKHO 20-ról 19,5 százalékra csökken.

SZJA

A személyi jövedelemadót érintő idei változás, hogy mostantól a magánszemélyeknek az egyházak javára tett egyszázalékos felajánlása nem csupán az adott adóévre vonatkozik, hanem folytatólagosan érvényben marad annak módosításáig, illetve visszavonásáig. Ingatlan-bérbeadás esetén megszűnik az 1 millió forint feletti jövedelem esetén fizetendő 14 százalékos EHO. Kedvezőbb irányba változnak továbbá a mobilitási célú lakhatási támogatás feltételei is.

KIVA

A kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások számára kedvező hír, hogy az előző évi 14-ről 13 százalékra csökken az adóforma kulcsa 2018-ban.

Társasági adó

2018-tól bővül a társasági adónál érvényesíthető fejlesztési adókedvezményekkel támogatott beruházási formák köre: olyan induló beruházások tartoznak ide, amelyek termékdiverzifikációt vagy új eljárási innovációt eredményeznek. Az adókedvezmény 6 milliárd forint minimális értékhatártól vehető igénybe, ám munkahelyteremtést szolgáló beruházásoknál a beruházási értékhatár ennek fele, 3 milliárd forint (jelenértéken). A kedvezmény kizárólag olyan nagyvállalkozásokat érinthet, amelyek kifejezetten a Közép-Magyarország régió támogatható településein működnek.

Iparűzési adó

Iparűzési adó területén a sportvállalkozások kaptak jelentős adókönnyítést, amelyeknek sporttevékenységgel összefüggő bevételei (például belépőjegyek eladása, reklám- és szponzori bevételek) nem képeznek iparűzésiadó-alapot. A társaságoknak érdemes átgondolniuk azonban, hogy mikor élnek ezzel a lehetőséggel, mivel e kedvezmény igénybe vétele esetén elesnek például a felügyeleti intézkedés lehetőségétől.

Megosztás: