Segítség | az szja-bevallásban

Valamennyi adózó felelőssége, hogy a személyi jövedelemadó- tervezetéből ne maradjon ki semmi. Ehhez számos támogatást ad a hatóság.

Már azok is megkapták a személyi jövedelemadó-tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV), akik március 16-ig kérték annak postázását. Aki egyetért azzal, annak nincs további teendője. A dokumentumot tehát nem kell visszaküldeni és nem kell az ügyfélszolgálatokra sem bevinni, ugyanis az minden további adminisztráció nélkül, automatikusan hivatalos adóbevallássá válik május 22. után. Mintegy 3,8 millió magánszemélynek készített bevallási tervezetet az adóhivatal – közölte a NAV

Elektronikusan

Sokan felkeresték már a NAV új, szja-felületét, hogy megnézzék, mit tartalmaz a bevallási tervezetük. Legegyszerűbben ezt ügyfélkapus jelszóval a nav.gov.hu oldalról elérhető új felületen lehet. Ügyfélkaput nyitni még mindig nem késő. Akik netán elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében, vagy akár a felajánlásban, azoknak segítenek a NAV rövid tájékoztató videói.

Az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepe óta elérik a NAV által készített szja-bevallási tervezetet az interneten. Akik megkapták a tervezetet papíron és nem értenek egyet az abban szereplő adatokkal, azok május 22-ig a 16SZJA nyomtatvány kitöltésével tudják bevallási kötelezettségüket teljesíteni. Aki időközben regisztrál az Ügyfélkapura, az új elektronikus felületen egyszerűbben, saját számítógépéről tudja módosítani, kiegészíteni bevallási tervezetét.

Ha a NAV hiányol valamilyen adatot, arról mindenképpen érkezik értesítés a postán megküldött tervezet mellett. Ez esetben, amennyiben nincs más eltérés az adatokban, csak a mellékelt kiegészítő adatlapot kell kitöltve visszaküldeni a NAV-nak. Amennyiben élni kívánnak a lehetőséggel, nem kell megvárni a május 22-i határidőt az 1+1 százalékos felajánlással, amelyet egyszerűen az új felületen keresztül is be lehet nyújtani, akár a bevallástól függetlenül is.

Személyesen

A központi ügyfélszolgálatok rendkívüli, hosszabbított nyitva tartással várják ügyfeleiket. Ez reggel fél kilenctől este hatig tart. A NAV ügyfélszolgálatait az első negyedévben 800 ezren keresték fel. A napi átlagban 12-13 ezres ügyfélforgalom a bevallási határidő közeledtével megduplázódik, várakozásra kell számítani.

Telefonon

Az adóhivatal telefonos segítséget nyújt, hétvégenként is. Cél, hogy a felmerülő kérdésekre a lehető legrövidebb időn belül mindenki választ kaphasson. Az Általános Tájékoztató Rendszer – amely a 06-40/42-42-42-es telefonszámon érhető el – munkatársai munkanapokon 8:30-tól 18:00 óráig, hétvégenként 8:30-tól 13:30-ig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Megosztás: