Protokoll tippek | Hogyan tárgyaljon Lengyelországban?

A két ország közti történelmi jó viszony kiváló alap lehet a kapcsolatépítéshez.

Röviden

A lengyel-magyar történelmi kapcsolatok, a két ország közötti hagyományosan jó viszony kiváló alapot jelent a kapcsolatépítésnél, a lengyel partnerek általában kiemelt figyelemmel és rokonszenvvel fogadják lehetséges magyarországi üzletfeleiket.

Hasznos infók

Nélkülözhetetlen a jól átgondolt, intenzív marketingmunka, és különösen fontos, hogy a piacra újonnan belépők a partner kérdéseire, üzleti leveleire haladéktalanul válaszoljanak – még akkor is, ha a válasz nemleges vagy halogató. A találkozó sikeréhez elengedhetetlen, hogy a magyar fél felkészült, naprakész legyen a gyorsan változó piaci viszonyokról.

Első körben lengyelül

Bár az angollal lehet boldogulni, főleg kisebb cégeknél lengyelül tudó munkatárs jól jöhet az üzlet elindításánál. Az első ajánlatot érdemes lengyelül megküldeni, és egyben megtudakolni, milyen nyelven, kivel tudnánk tartani a kapcsolatot.

Itt nem halt ki a kézcsók

A személyes kapcsolattartás a lengyeleknél is nagy jelentőséggel bír, ahhoz, hogy hosszabb távon is jól működjön az üzleti kapcsolat, érdemes gyakran találkozni. Fontos megemlíteni, hogy a lengyeleknél a tegeződés nem olyan elterjedt, mint Magyarországon, kollégák, kolléganők is gyakran magázódnak egymás között, különösen, ha eltérő beosztásban dolgoznak. Beszélgetés közben a vezetéknév után az „asszony” és az „úr” megszólítás a használatos, találkozásnál, üdvözléskor pedig a kézfogás az általános, mind urak, mind pedig hölgyek esetében – igaz, sok más országgal ellentétben itt még nem halt ki a mindennapos szokások közül a kézcsók sem. Szóban történő bemutatkozásnál a név előtt nem használatosak a különböző titulusok, így a prof. vagy a dr. cím sem.

A tapasztalatok szerint a legtöbb itteni üzletember, illetve a családtagok a magyar jellegzetességeket sokkal különlegesebbnek tekintik, mint a más országból származó hasonló ajándékokat. Kifejezetten örülnek egy-egy magyarországi meghívásnak is, legyen az pincelátogatás vagy egy hétvége a Balaton mellett.

Megosztás: