Örök dilemma: | bérelni vagy vásárolni

Sosem árt átismételni az érveket pro és kontra. Mivel igazi hungarikum az ingatlanbirtoklás iránti vágy: az egyik fő célunk általában a saját iroda.

Ennek fordítottja is igaz: ha valaki pénzzavarba kerül, általában az ingatlan az utolsó dolog, amit hajlandó feláldozni a kikecmergés érdekében – pedig érdemes fontolóra venni a bérlés lehetőségét is.

A kamatok újabban rendkívül alacsonyak, ami csábító lehet a vásárlást fontolgatók számára

– igen kedvező hitelekkel, lízing-konstrukciókkal jutni banki forráshoz, és az ingatlanárak is a vevőknek kedveznek, tele a piac jobbnál jobb vételekkel, amiket akár pályázati forrásokkal is kiegészíthet. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kamatok a jövőben újra emelkedhetnek – ami növekvő törlesztőrészleteket hozhat az akár 20-30 éves futamidő során.

Aki bérel, a tulajdonos zsebét tömi, aki vásárol, saját ingatlanjára költ

– ha pedig a banknak törleszt, a futamidő végén úgyis az övé lesz a lakás. Jó esetben az ingatlan értéke folyamatosan emelkedik, így az évek során a lakhatás biztosítása mellett az ingatlan fontos befektetéssé válhat.

A saját irodában oda akasztja a képet, ahova akarja – senkit sem kell megkérdezni arról, melyik falat fúrhatja szitává, nincs házirend, bármennyi üzlettárs jöhet a céges bulira, legfeljebb a szomszédokkal kell harcolni. Cserébe nem könnyű kaland továbbállni, ha változik az élethelyzete: fiatalon jó ötletnek tűnhet a bulinegyed közepén lakni, de a családalapításra ez kevésbé alkalmas. Kisgyermekkel vonzó a kertesház az agglomerációban, de a tinédzser nem fogja díjazni, ha 9-kor haza kell indulnia a buliból az utolsó busszal. Ha a cég indulásakor elég is volt egy külvárosi garázs, a szaporodó alkalmazotti létszám biztosan nem fog itt elférni.

Ha gyorsan váltani akar, sokkal könnyebb, ha egy bérelt ingatlant kell elhagyni,

mintha két teljes adásvételi procedúrát kell végigvinni. Aki bérel, nem kötelezi el magát évtizedekre egy cél, egy ingatlan mellett.

Elromlott a mosógép, a hűtő? Beázott a plafon, leégett a biztosíték vagy eldugult a vécé? Cserélni kell a gázkazánt? Ez minden esetben a tulajdonos problémája – akkor is, ha a cég az, és akkor is, ha valaki más…

A saját házát, irodáját úgy rendezi be, ahogy csak akarja – vagy ahogy tudja.

Saját otthonában az ingóságok is a tulajdonában állnak, kiválaszthatja a bútorokat vagy a légkeveréses sütőt. Viszont ki is kell fizetni, ami az ingatlan árának kiköhögése után sokszor gondot okozhat. Bérlőként könnyen találhat olyan helyet, ahol a tárgyakat csak használni kell, de nem is nagyon válogathat a lehetőségek között, és fennáll a veszélye annak is, hogy a tulaj mindenből a legolcsóbbat választotta…

Ha évtizedekig egy helyen van az iroda, tagja lehet egy közösségnek – ismeri a szomszédokat, a törzshelye közönségét, a szomszéd irodában dolgozó ügyvédet. Ha bérletről bérletre száll, nincs idő gyökeret verni, új arcokkal, új emberekkel kell ismerkedni, sokkal többet kell alkalmazkodni. Döntse el, hogy melyik előny, és melyik hátrány…


Megosztás: