Olvadozik az irodában? | Munkavédelem a kánikulában

A hőségriadó idején különösen fontos betartani a munkavédelmi előírásokat.

Szinte folyamatosak a hőségriasztások az idén: A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ezzel kapcsolatban felhívja a munkaadók figyelmét arra: tegyenek eleget a munkavédelmi jogszabályokba foglalt kötelezettségeiknek, s biztosítsanak legalább hideg védőitalt a rendkívüli hőhatásnak kitett foglalkoztatottak számára. Egyes helyeken 36-37 fokos napi maximum is előfordulhat az előrejelzések szerint.

A munkavédelmi törvény, illetve annak végrehajtási rendelete szerint a munkáltató felelős az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeinek megvalósításáért. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ezért felhívja a figyelmet arra, hogy mindenütt tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Klíma és védőital

A munkavédelmi jogszabályok előírják, hogy „pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet”. Az alkalmazott klímaberendezések hatékonyságáról a megszokottnál gyakrabban kell meggyőződni, ellenőrizni kell akár szakember bevonásával.

Gondoskodni kell a rendszeres és folyamatos műszaki karbantartásukról, tisztításukról, fertőtlenítésükről. A mesterséges szellőző/szellőztető- és légkondicionáló berendezések nem megfelelő beállítása, működtetése és karbantartásának hiánya egészségkárosodást okozhat.

Emellett nagy melegben a munkavállalók részére legfeljebb félóránként hideg védőitalt kell biztosítani. A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni olyan mennyiségben, hogy az mindenki számára elérhető legyen. A munkavédelmi szabályok szerint, amikor a korrigált effektív léghőmérséklet meghaladja a 24 °C-ot – ezt a léghőmérsékletre, a levevő páratartalmára, illetve a légmozgásra is figyelemmel számítják ki – jár a védőital és az óránként legalább öt perc munkaszünet.

Ugyanakkor az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles figyelembe venni az emberi tényezőt a „munkahely kialakításánál, a munkaeszközök és munkafolyamat megválasztásánál”. Így kánikulában elvileg akár az is elképzelhető, hogy – rendkívüli esetektől eltekintve – senkit nem köteleznek a déli órákban közvetlen napfénynek kitett helyen a munkavégzésre. A hatályos jogszabályok azonban erről konkrétan nem rendelkeznek, tehát a munkaadó jóindulatán múlik, hogy hőségriadó esetén milyen könnyítéseket vezet be.

Megosztás: