Ne dőljön be a nagy számoknak | 6 tipp az online brókercégek kiválasztásához

Az interneten számos egetverő hozammal kecsegtető hirdetést és sikersztorit olvashatunk, a veszélyekről és kockázatokról azonban sokszor nem mesélnek a brókercégek. Aki körültekintő, sokat tehet azért, hogy megtakarításai ne másoknak hozzanak extra jövedelmet.

Sokan megelégszenek azzal, hogy a bankszámlájukon tartott pénzüket lekötik néhány hónapra, a futamidő lejártával pedig bezsebelik a kamatot. Ennek a módszernek kétségtelen előnye, hogy kényelmes, hiszen a telebanknak és az internetbanknak köszönhetően még az íróasztaltól sem kell felállni a lekötéshez, ráadásul biztonságos is: egyrészt a magyar bankrendszer stabil, másrészt a betéteket 100 ezer euróig (személyenként és betétenként) biztosítás is védi.

A lakosságnál is forrásokért küzdő állam ráadásul az utóbbi időben kötvényeivel kamatversenyre is készteti a bankokat, ahogy a fogyatkozó megtakarításokat egymás elől is igyekeznek elhalászni a pénzintézetek – ez egy ideig kényelmesen magas betéti kamatokat jelentett az ügyfeleknek.

Az elmúlt hónapokban azonban a Magyar Nemzeti Bank komolyabb kamatcsökkentést hajtott végre, egyre-másra történelmi mélypontra küldve az alapkamatot. Ez a bankbetétek árazásán is nyomot hagyott, ami a megtakarítókat sok esetben a kockázatosabb befektetések felé fordította.

Miközben a vagyonkezelők, brókercégek, pénzügyi tanácsadók tárt karokkal várják az új ügyfeleket, az elmúlt időszakban jelentősen elszaporodtak az online brókercégek is.

Az interneten se szeri-se száma a hatalmas profittal kecsegtető hirdetéseknek és óriási befektetési sikerekről szóló „beszámolóknak”, miközben a felkészületlenül piacra ugró, majd pénzüket elvesztő ügyfelek rémtörténetei sokakat eltántoríthatnak az online kereskedéstől.

Pedig a megfelelő információkkal és tudással felvértezett, szakértők által segített befektetők sokkal nagyobb valószínűséggel érhetnek el sikereket saját pénzük kezelése közben, mint azok, akik egy jónak tűnő ajánlattól megszédülve gondolkodás nélkül vágnak bele az üzletelésbe.

Az online devizapiaci és CFD-kereskedelemben a magánszemélyek és a vállalkozások számára is komoly lehetőségek rejlenek, van azonban néhány alapelv, amelynek betartása nélkül a közelébe sem szabad merészkedni ezeknek a piacoknak.

1. Az első és legfontosabb szabály: kerülje a csalókat és a kóklereket!
Több cég is úgy kínálja szolgáltatásait, hogy a háttérben csak egy egzotikus szigeten bejegyzett, zavaros tulajdonosi kört tud felmutatni biztosítékként. Válasszon olyan szolgáltatót, amely biztos tulajdonosi háttérrel, jól szabályozott és felügyelt piaci környezetben, átláthatóan végzi tevékenységét! Ellenőrizze le a társaságot a különböző pénzügyi felügyeleteknél – akinek nincs titkolnivalója, annak könnyen megismerhető a háttere.

2. Ne bízza a pénzét olyan cégre, ahol nem törődnek Önnel!
Válasszon olyan partnert, amelynél bármikor segítséghez juthat, magyar nyelvű tájékoztatást kaphat, ahol megfelelő információs és oktató anyagok érhetők el.

3. Mielőtt a pénzét rájuk bízza, tegye próbára őket!
Nyisson demószámlát, ahol virtuális pénzzel tesztelheti a kereskedési és az ügyfélkapcsolati rendszert, az oktatóanyagokat, az elemzési eszközöket – valamint saját tudását és kockázattűrő képességét.

4. Névtelenekkel ne kezdjen!
Csak biztos hátterű pénzintézetnél nyisson számlát, ne fogadja el névtelen bankok ajánlatát! Győződjön meg arról, hogy a brókercég a saját pénzét és az ügyfelek pénzét elkülönítve kezeli!

5. Figyelje a költségeket!
Nem mindegy, hogy a hasonló színvonalú szolgáltatást nyújtó cégek milyen jutalékokat, díjakat számítanak fel, amikor megkötik az üzletet. Hasonlítsa össze az ajánlatokat, hogy a hasznát ne a brókere vigye el.

6. Használja a Google-t!
Keressen rá az interneten az adott brókerre, -cégre, nézze meg, mit írnak a fórumokon azok, akiknek már van tapasztalata velük. Persze a sokat bukott befektetőkkel és a pr-gyanús hozzászólásokkal érdemes vigyázni, de az elsöprő többségnek azért valószínűleg hihet – és akár kérdéseit is felteheti. Az interneten az esetleges bírságokra, elmarasztaló határozatokra is rátalálhat a céggel kapcsolatban.

Megosztás: