Mi az | a kockázati tőke?

Megvan a Nagy Ötlet, elindult a vállalkozás – hiányzik azonban egy lökés és persze némi tőke ahhoz, hogy berobbanjon? Itt jön a képbe a kockázati tőkebefektető és az üzleti angyal.

Van, aki bankban kamatoztatja pénzét, van, aki nagy múltú, ismert cégek tulajdonrészének megszerzésében látja a biztos befektetést, és vannak azok, akik jó üzleti modellel rendelkező, ám még kiforratlan, nemrég indult vállalkozásokba vásárolják be magukat, hogy az így nyújtott tőkével felfuttassák a céget, majd amikor az értéke megsokszorozódott, kiszálljanak és lefölözzék a hasznot.

Startup kerestetik

A kockázati tőkebefektetők megkeresik azokat a cégeket, amelyeknél megvan az az új, innovatív ötlet, találmány vagy tudományos felfedezés, ami jelentős változást, áttörést hozhat a maga területén, miközben a cég értékét is megsokszorozza. Ezek a befektetők csak a pályájuk elején, a legkorábbi fejlődési szakaszban lévő cégeket (úgynevezett startupokat) figyelik, és csak az érdekli őket, hogy a kiválasztott vállalkozás előtt jelentős fejlődési lehetőség álljon. Ez a befektetés igen kockázatos: lehet bármilyen alapos is az előzetes felmérés, a tapasztalatok szerint

minden harmadik cég elbukik a befektetett tőke és tudás ellenére is.

A kockázati tőkebefektetők a kiválasztott cégeknek nem csak pénzt adnak, hanem tudást, tapasztalatot és profi szemléletet is. Jellemzően a befektetésért cserébe nem csak tulajdonrészt kapnak, hanem a cégek vezetőségébe is delegálnak tagokat, így a menedzsmenten keresztül aktívan is befolyásolják a cégek életét, stratégiáját. Éppen ez adja a kockázati tőkebefektetés, mint vállalati finanszírozási forma különlegességét.

Meddig marad a befektető?

Mivel a kockázati tőke is egy befektetési forma, célja az, hogy hasznot hajtson annak, aki azt rendelkezésre bocsátotta. A befektető addig marad a cégben, amíg az értékét megtöbbszörözi, és vagy nyilvános formában (pl.: tőzsdére lépéssel) vagy egy másik vállalatnak történő értékesítéssel pénzzé teszi tulajdonrészét – ezt hívják exitnek, azaz kilépésnek.

Az új főnök? Egy angyal!

A befektető nem csak szakmai lehet, hanem pénzügyi is: magyarán egyáltalán nem biztos, hogy egy orvostechnikai találmányt futtató cégbe épp az egészségügy területéről érkezik a pénz. A pénzügyi befektetők lehetnek intézmények, azaz kockázati tőkealapok, amelyek nagy stábbal, széleskörű szakértői gárdával a mögöttük álló befektetők vagyonát kezelik és fialtatják a kiválasztott startupokban. Léteznek azonban olyan pénzügyi befektetők is, akik saját vagyonukat fektetik be kockázati tőkeként: ők az üzleti angyalok, akik különösebb megkötés nélkül keresik a jó üzleti sztorikat, és ha olyan céget találnak, amelyben látnak fantáziát, beszállnak.

Megosztás: