„Mégis miből?” | Exportfinanszírozás kkv-knak

Külföldön is üzletelne cégével, de nincsenek meg a forrásai? Az Eximbank több bank segítségével indított exportfinanszírozó hitelprogramja segíthet!

Beruházási hitel és lízing: felkészülés az exportra

Ha egy vállalat úgy dönt, hogy bővíti tevékenységét, és az exportpiacokra is dolgozni kezd, vagy meglévő exportpiacait bővíti, akkor biztosan komolyabb fejlesztésekre, beruházásokra lesz szüksége: jó esetben csak kapacitásait kell bővíteni, de az is előfordulhat, hogy az új piacok új igényeinek megfelelően módosított vagy új termékeket, szolgáltatásokat is kell kínálnia.

Az ehhez szükséges beruházásokhoz hitelt vagy pénzügyi, illetve operatív lízingszerződést is kínálnak az Eximbankkal szerződő pénzintézetek, illetve közvetlenül maga az Eximbank is. A forrás jellemzően gépek, termelőeszközök, berendezések beszerzésére, ingatlanok vásárlására használható. Jellemzően a hitel vagy lízingszerződés összegével megegyező értékű exportot kell teljesíteniük az igénybevevő cégeknek.

Előfinanszírozás: ebből lesz mit eladni a külföldieknek

A programban kedvező hiteleket kínálnak előfinanszírozásra: ennek célja, hogy egyáltalán létrejöhessen az az árualap, amelyet a cég exportálni tud. Az előfinanszírozással magyar származású áru vagy magyar eredetű szolgáltatás előállítása válik lehetővé, amit később külföldön lehet értékesíteni. Az előfinanszírozás emellett kiterjedhet az exportáló cégek beszállítóira is, azaz olyan vállalatokra, amelyek maguk ugyan nem a külpiacra termelnek, de munkájuk végeredménye egy másik cég exportcikkéhez adódik hozzá. Az előfinanszírozás 2 éven belüli és 2 éven túli keretszerződésekkel történhet, de lehetőség van egyedi ügyletek finanszírozására is.

Utófinanszírozás: ebből lesz pénz a magyar áruk megvásárlására

Nem csak a magyar exportáló vállalatok juthatnak forráshoz a programban: azért, hogy a fizetőképes kereslet megteremtését segítsék, valamint a nemzetközi piacon versenyelőnyhöz juttassák a magyar cégek termékeit, úgynevezett utófinanszírozás keretében azok a vállalatok is kaphatnak az Exim kedvezményes hiteleiből, amelyek magyar termékeket vásárolnak, magyar szolgáltatást vesznek igénybe – így tehát nemcsak kínálati, hanem keresleti oldalról is megtámogatják a magyar exportot.

Több mint 20 bank és takarékszövetkezet kínálja azokat a fix kamatozású refinanszírozási hiteleket, amelyek euróban, dollárban és igény esetén forintban is elérhetőek. További részleteket olvashat az Eximbank honlapján.

Hitelfedezeti garancia: megosztják az exportőr kockázatát

A program keretében nemcsak forrásokat biztosítanak az exportáló kkv-knak, hanem a források elérését is könnyebbé teszik: garanciavállalás keretében a hitelösszeg 60 (egyedi esetben 80) százalékáig is átvállalják a kockázatokat.

Megosztás: