Megbízható adózás | Javul a vállalkozások fizetési fegyelme

A NAV október végéig mintegy egymillió adózót értesít arról, hogy az elmúlt évről adó-, illetve vámtartozása vagy túlfizetése van.

Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemben kétezer forintnál több tartozása, vagy túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt is találhat a postaládájában, aki fizetési kötelezettségét a tavaly nem, vagy csak késedelmesen teljesítette – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A most érkező dokumentumokon az adó- és vámfolyószámlák egyesítése miatt már a vámtételek is szerepelnek. Akik tartoznak, illetve késedelmi pótlékot kell fizetniük, kötelezettségeiket csekken, átutalással, bankkártyával, vagy esetleges többletük átvezetésével is rendezhetik.

Akik úgynevezett elektronikus bevallók, tehát kötelező az online felületet használniuk, vagy 2016. január 1. és 2017. június 12. között önkéntesen nyújtották be elektronikusan bevallásukat, adatszolgáltatásukat, adószámlájukat is elektronikusan követhetik, nem kapnak papíralapú értesítést.

Fontos változások

A második negyedéves rangsoroláskor NAV az 538 ezer magyarországi cég közül 208 ezernek adta meg a megbízható státuszt, ez emelkedő számot jelent. Ezek a vállalkozások kaphatják kézhez az általános 75 napnál 30 nappal korábban a visszaigényelt általános forgalmi adót. 2018-tól a jó minősítésű adózóknál további 15 nappal, 30 napra rövidül az áfa-kiutalási határidő.

A második negyedéves rangsoroláskor mintegy 295 ezer vállalkozás került az átlagos kategóriába, míg kockázatos minősítést közel 34 ezer cég kapott. A megbízható cégek adóhatósági ellenőrzése nem tarthat tovább 180 napnál, továbbá bevallási, bejelentési hiányosságok esetén a NAV előbb tájékoztatja az érintett céget a problémáról, és büntetést csak akkor szab ki, ha a vállalkozás nem reagál a felszólításra.

Alacsonyabb bírságok

A bírságok is alacsonyabbak e cégeknél: a kiszabható mulasztási, vagy adóbírság felső határa az általános szankció 50 százaléka lehet. Ezek mellett a jó minősítésű társaságoknak – kisebb elmaradásra – évente egy alkalommal legfeljebb 12 havi automatikus fizetési könnyítés jár, mégpedig pótlékmentesen. Az Országgyűlés programja szerint külön törvényt alkotnának az adóhatóság által foganatosítható végrehajtási eljárásokról. Emellett nagy terjedelmű változtatást okozna az egyes adótörvényekben az új adóeljárási törvény szabályainak átvezetése is.

Megosztás: