Kötelező ötezres: | mit adnak nekünk a kamarák?

Mik azok a kereskedelmi és iparkamarák? Miért jók a cégnek? Ezekre és más kérdésekre is választ kaphat!

Mit kell elárulnunk magunkról?

2012 óta minden működő vállalkozásnak és vállalkozónak regisztrálnia kell a székhelye szerinti területi kereskedelmi és iparkamaránál. Kivételt csak bizonyos cégek és vállalkozók, például a mezőgazdasági vállalkozások, az őstermelők, a magán-állatorvosok, az ügyvédek, a közjegyzők jelentenek. Kötelező bejelenteni a nevet, székhelyet, telephelyeket és fióktelepeket, a cég vagy vállalkozás összes tevékenységét is – ezen felül önkéntesen még megadhatóak további adatok.

Hogyan regisztráljunk?

Bár személyesen vagy postán is leadhatjuk az adatokat a területileg illetékes kamaránál, kényelmesebb az adatlapot elektronikus úton beküldeni: a dokumentum kitölthető a számítógépen, és bár a cégszerű aláírás miatt ki kell nyomtatnunk, aláírás után beszkennelve akár e-mailben is elküldhetjük a kamarának. A pontos címek, bankszámlaszámok az mkik.hu honlapon találhatóak.

Mibe kerül mindez?

A bankszámlaszám pedig azért kell, mert mindez nincs ingyen: évente ötezer forintot kell befizetnünk, ennyivel támogatja minden cég a kamarák működését. Az összeg átutalással befizethető (vagy személyesen, de sárga csekken jellemzően nem), közleményként az adószámot és a „kamarai hozzájárulás” szöveget kell megadni. Bár ez nem tűnik nagy tételnek, főleg nem éves szinten, a vállalkozások körében mégis váltott ki némi zúgolódást: senki sem szeret „csak úgy” ötezreseket kiszórni azért, mert erre kötelezik.

Mit kapunk az ötezer forintunkért?

A kamarai hozzájárulás nem egy adófajta, a kamarák igyekeznek használható szolgáltatásokat kínálni a vállalkozásoknak a pénzükért. Az ötezer forintból egyébként ötszáz az országos, négyezerötszáz forint pedig a területi gazdasági kamarának megy.
A testületek egyrészt közfeladatot látnak el: képviselik a vállalati szféra érdekeit, másrészt pedig segíteni próbálják a regisztrált cégek működését. A választott témakörökben értesítik a cégeket az új pályázatokról és rendezvényekről, konferenciákról, valamint ingyenes tanácsadással is segítik a cégeket általános gazdasági, pénzügyi, adózási és hitelezési kérdésekben.
Létrehozták az Üzlet @ Hálón portált is, ahol céginformációk, termékek és szolgáltatások leírása olvasható, de üzleti ajánlatok, üzleti hírek is találhatóak részletesen kereshető rendszerben.
A regisztrált cégek kamarai választójogot is kapnak – de ettől még nem jelöltethetik magukat kamarai tisztségekre. A regisztráció ugyanis bár kötelező, az ötezer forintos aktus mellé nem jár automatikusan kamarai tagság is.

Meddig kell fizetni?

Ha valaki céget alapít, vállalkozásba kezd, a bejegyzést követő öt napon belül el kell intéznie a regisztrációt. A működő vállalkozásoknak pedig minden évben március 31-ig kell megfizetni a hozzájárulást.

Mi történik, ha valaki nem fizet?

A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozás – magyarán épp úgy kezelik, mint mondjuk az elmulasztott adóbefizetést. Ennek megfelelően az adóhatóság is éppen úgy fogja behajtani – ráadásul ez magával hozza az összes ilyenkor szokásos kellemetlenséget is, magyarán a cég kiírhatja magát akár közbeszerzésekből, uniós pályázatokból is pusztán azzal, hogy nem fizeti be az évi egyszeri ötezer forintos díjat.

Területi kamarák elérhetőségei

Üzlet @ hálón portál

Megosztás: