Így adózhatunk | jövőre

A Parlament előtt a jövő évi adócsomag-tervezet. Tele fontos elemekkel, érdekességekkel.

Benyújtotta a nemzetgazdasági tárca a 2018-as adócsomagot az Országgyűlésnek. A tervezet szerint jövőre nőnek a bevételek: a központi költségvetés esetében közel ezermilliárd forintos többletet várnak, s ez leginkább a bővülő fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek következménye. Ezek 363 milliárd forinttal emelkedhetnek, ezen belül az áfabevételek háromszázmilliárdos többletet mutathatnak az idei évhez képest.

A cégek kevesebbet fizetnek be: a társasági adót és a kisvállalati adót ugyanis csökkentik, valamint kifut a növekedési adóhitel hatása. Fontos elem, hogy önkéntes alapon indul el idén július elsejétől a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz.

Könnyebb lesz lakást kiadni: a bérbeadók jövőre rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel, jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak, ezek hárommilliárd forintot hagyhatnak a lakáskiadóknál. A hosszú távú ingatlankiadásnál pedig eltűnik a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás.

A látvány-csapatsportok támogatásának adókedvezményét a pénzügyi szervezetek különadójában is le lehet hívni, a fizetendő adó ötven százalékáig, a törvényben meghatározott feltételek teljesítése esetén.

A csomag több részlete már ismert: a szociális hozzájárulási adó további két százalékponttal csökken, a kétgyermekes családok esetében pedig gyermekenként 17,5 ezer forintra emelkedik a havonta igénybe vehető adókedvezmény összege.

Érdekességek

Ami a reklámadót illeti, az adószakértők szerint minden marad a júniustól életbe lépő változat szerint jövő januártól is. Vagyis 9 százalékos kulcs mellett kell teljesíteniük fizetési kötelezettségüket a médiavállalkozásoknak.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény módosításával 2018. január 1-től az internet-hozzáférés áfakulcsa 18-ról 5 százalékra, a hal áfakulcsa 27-ről 5 százalékra csökken. Előbbi 22 milliárd forintos bevételkiesést jelent, utóbbi 3,5 milliárd forintos kiengedést.

A vállalkozásoknak, nem kell külön az önkormányzatnál bejelentkezniük, elegendő lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Az adóhivatal a jövőben nemcsak bejelentkezéshez szükséges adatokat továbbítja elektronikus úton az illetékes önkormányzatnak, hanem az iparűzési adóelőleg-kiegészítésről szóló bevallást is.

A NAV honlapján közzétételre kerülnek azon adózók adatait is, akik áfabevallási kötelezettségüknek több mint két bevallási időszakon keresztül nem tettek eleget.

Az adótervezet több mint 140 oldalas.

Megosztás: