Fókuszban | a digitális átalakulás

A vállalkozásokat fel kell készíteni a jövőre a versenyképesség érdekében, a kis- és közepes méretű cégek hatékonysága ugyanis elmarad a kívánt szinttől.

A negyedik ipari forradalom korszakát éljük, amelyben minden piaci szereplő versenyképességi lépéskényszerbe került. A gazdaság digitális átalakulása óriási lehetőségeket kínál, amit ha nem használnak ki a vállalkozások, akkor lemaradnak – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Támogatás a kkv-knak

A kis-, és középvállalatok súlya jelentős a magyar gazdaságban, a munkaerő 69,7 százalékát és a GDP 52,5 százalékát adják, hatékonyságuk ugyanakkor elmarad a kívánt szinttől. A kkv-k támogatásának új eszköze – a finanszírozási programok mellett – a családi vállalkozások generációváltásának támogatása lehet. A vissza nem térítendő támogatások között 12 milliárd forint áll rendelkezésre az ipari támogató környezet megteremtésére, inkubációra, mentorrendszerekre, a kormány döntése szerint 23,5 milliárd forintot biztosítanak a gyors növekedésű cégek komplex fejlesztéseinek támogatására, és 5 milliárd forintot az ipar digitalizációs folyamatainak ösztönzésére.

A visszatérítendő és vissza nem térítendő részekből álló kombinált támogatási rendszerben összesen 277,5 milliárd forint áll a vállalkozások rendelkezésére. A fejlesztéspolitika egyik eszköze a Nemzeti Versenyképességi Tanács, amelynek egyik feladata az üzleti szabályozási környezet rövidtávú javítása. Jelentős változást hozott a kkv-k adózási környezetében a hatéves bérmegállapodás is a munkára rakódó terhek csökkenésével: ha minden terv szerint halad, a projekt végére az ország az európai középmezőnybe fog tartozni, a V4 régióban pedig a legversenyképesebb lesz.

Új korszak az adózásban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is segíti a digitális átállást: a cégek adózással eltöltött ideje 277 óra évente, ami több mint 34 munkanap, azonban a korszerű technológia használatával komoly előrelépést lehet elérni ezen a területen. A NAV 2.0 stratégia alapján a digitális adóhatóság irányába szeretnének elmozdulni az online szolgáltatások bővítésével és elektronikus fejlesztésekkel. A tervek szerint az adózok dokumentumait is digitális formában kérik majd be, ugyanakkor a hatóság belső folyamatainak digitalizálását is tervezik, papírmentes irodai környezet kialakításával.

Az idén debütált a NAV elektronikus szja-rendszere, amely a lakosságot mentesítette a bevallás kitöltésének kötelezettsége alól. Dolgoznak azon, hogy az e-szja rendszerhez hasonlóan ezt kiterjesszék az áfabevallásokra. Cél, hogy, hogy 2021-re a NAV Európa egyik legmodernebb színvonalú e-adózási szolgáltatását tudja megvalósítani, többletadminisztráció nélkül.

Megosztás: