Fehérítés | Ősztől még több online kassza

Újabb mérföldkőnél az adóelkerülés elleni harc – több mint 14 ezer cég pénztárgépe kerülhet online kapcsolatba az adóhatósággal.

Számos cégvezető törheti a fejét, ugyanis a kormány bejelentése szerint az online kasszarendszert hamarosan – várhatóan ősztől – újabb ágazatokra is kiterjesztik. A most megjelöltek a korábbiakhoz hasonlóan a kiskereskedelemre vagy a vendéglátóiparra jellemző tulajdonságokkal rendelkezők: gépjármű- és motorkerékpár-szervizek, alkatrész-kereskedők, plasztikai sebészek, diszkó- és fitneszklubok, ruhatisztítók, taxisok, pénzváltók.

„Mivel a rendeletbe bevont ágazatok a szürkegazdaság által erősen érintett szektorok, üdvözlendő a szabályozási irány” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs rendszereket üzemeltető vállalkozás üzletágvezetője. A frissen fókuszba került ágazatokra rá is fér a fehérítés, hiszen ezekre a területekre erős szétaprózottság, magas fluktuáció és sok végrehajtás jellemző.

A kasszarendszer új ágazatai közül a gépjárműjavítók jelentik majd az egyik legnagyobb részt, hiszen ebben a szegmensben 6315 cég működik nagyjából 167 ezer forint éves árbevétellel.

A jogalkotók piactisztító szándéka egyértelmű, és ahogy az már a kiskereskedelemre és a vendéglátóiparra vonatkozó szabályozás nyomán megtörtént, itt is pozitív eredmények várhatók. A megemelkedett adóbevétel, legálisabb működés nagy általánosságban garantálható, de néhány kellemetlenséget is okozhat a kasszarendszer kiterjesztése – emelte ki a szakértő.

Az egyik legfontosabb negatívum a bevezetéssel és az üzemeltetéssel járó költségnövekedés, de ez az online kasszák első körös bevezetésénél sem okozott megoldhatatlan problémát. Más kérdés az általános költségszint emelkedése, amely értelemszerűen a szürke és a fekete zónában működő vállalkozásokat érinti leginkább. Az eddig is teljesen tisztán működő cégek ugyanakkor feltehetően pozitívumként könyvelik el, hogy a velük szemben ügyeskedéssel tisztességtelen versenyelőnyre szert tevő versenytársak költségszintje a kasszák bevezetése után, az övékkel megegyező szintre emelkedik. A szürke zónában tevékenykedő cégek egy kis része ezzel szemben biztosan a feketegazdaságba menekül az online kasszák elől, felhagyva az átlátható működés látszatával is. Ezt nyilván csak a legkisebb és kevésbé szem előtt lévő szolgáltatók tehetik meg, így a hatás nem lesz túl erős.

Az online kasszák bevezetésnek első köre a mostaninál egy nagyságrenddel több vállalkozást érintett, az összesített forgalomban pedig ennél is nagyobb volt a különbség.

Az intézkedés korábban pozitív hatást gyakorolt az államháztartás bevételi oldalára, így valószínűsíthető, hogy a mostani bővítés is pozitív eredményekkel jár majd.

Megosztás: