Erős kkv-szektorra | van szüksége Magyarországnak

Átfogó stratégiát készít a kormány és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a versenyképesség megteremtéséhez.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az OECD és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai konferenciáján pár napja arról beszélt, a gazdaság szempontjából három területet kell kiemelten erősíteni, a stabilitást, az innovációt, valamint a bizalmat – olvasható a szaktárca közleményében.

A stabilitással kapcsolatban a miniszter arra emlékeztetett, a rendszerváltástól kezdve jellemző volt a költségvetési fegyelem hiánya, valamint a túlzott költekezés, emiatt jutottunk el odáig, hogy 2008-ban elsőként kellett a Nemzetközi Valutaalaphoz és a Világbankhoz fordulnunk kölcsönért a válság kitörésekor. A 2010-es választások után hirdette meg a kormány hazánkban a gazdasági fordulatot, amelynek köszönhetően, ha lassan is, de 2013-tól stabil gazdasági növekedési pályára álltunk, amelynek mértéke mára eléri a négy százalékot.

A miniszter szerint a stabilitás önmagában kevés, innovációra is szükségünk van. Ezzel kapcsolatban Varga példaként említette az állami támogatási programokat, a Nemzeti Versenyképességi Tanács létrehozását, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakítását, amelynek köszönhetően a magánszemélyeknek már a hivatal készíti el az adóbevallását, hamarosan pedig a cégeknek is meg lesz erre a lehetőségük. Mindennek az alapja az volt, hogy az ország végül kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, valamint visszafizette az ország ­kölcsöneit az IMF-nek.

Nagy szükség van a hatékonyságra

A következőkben a versenyképesség erősítése mellett a hatékonyságot kell megteremteni a kis- és középvállalatoknál is, ehhez pedig – sok más területhez hasonlóan – külföldi, nyugat-európai példákat is megvizsgáltak a szakmai szereplők. Alvaro Pereira, az OECD megbízott főközgazdásza előadásában e mellett azt hangsúlyozta, hogy hazánkban a kis- és középvállalkozói szektor szereplőinek termelékenységét, exportképességét kell erősíteni, valamint segíteni kell a fennmaradásukat.

A készülő stratégia munkaanyagában figyelembe vették, hogy a többi tagországhoz képest is jelentős a legkisebb cégek aránya hazánkban, ugyanakkor az oktatásban, valamint a termelékenységben sok vállalkozás jelentősen el van maradva. Az alacsony termelékenység és export pedig kisebb növekedést enged. A megoldást egyebek mellett a közép- és hosszú lejáratú hitelek nagyobb elérhetősége jelentené.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint a legsúlyosabb problémát a szektorban a digitális tudás hiánya, a digitális lehetőségek hanyagolása, az angolnyelv-ismeret hiánya jelenti, valamint nélkülözhetetlen lenne az oktatási rendszer korszerűsítése is.

Megosztás: