Érdemes kipróbálni | az online számlázó rendszert

Ha ugyanis az idén nyártól már éles hálózatban mulasztanak, akkor számlánként busás bírságra számíthatnak.

Noha a nyártól lépnek életbe az online számlázásra vonatkozó új jogszabályok, a rendszer már most is működik, ezért az érintett vállalkozásoknak tesztelési céllal érdemes minél előbb csatlakoznia. Amennyiben ugyanis az éles időszakban mulasztás, késedelmes, hibás vagy valótlan teljesítés merül fel, úgy számlánként akár 500 ezer forintnyi bírságot is kiszabhat az adóhatóság – olvasható a Crowe FST adótanácsadó cég közleményében.

A számlázással kapcsolatos változás lényege, hogy a számlázó programnak a legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó – vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos számlaértékű – számlák minden adatát azonnal, online módon továbbítania kell az adóhatóság részére. Az új szabályok július 1-től lépnek életbe, de már most működik a rendszer, amihez tesztelési céllal érdemes minél előbb csatlakoznia az érintett cégeknek.

Automatikus adatküldés

Pár hónap múlva tehát csak olyan program lesz használható, amely automatikusan küldi az adatokat a hatóság felé, kiváltva ezzel a jelentések havi benyújtását, hiszen a számla kibocsátása után azonnal, online, számlánként történik az adatszolgáltatás.
Az adózónak mindenképpen gondoskodnia kell arról, hogy a számlázó programmal történő kötelező adatszolgáltatást teljesítse. Ha a cég valamilyen készen vásárolt, standard számlázóprogramot használ, fontos, hogy a lehető leghamarabb felvegye a kapcsolatot a program fejlesztőjével annak érdekében, hogy a szükséges verzióváltásról egyeztessenek.

Olyan esetekben, amikor a vállalkozás saját fejlesztésű programból állítja ki számláit, érdemes minél előbb elkezdeni az aktuálisan használt program módosítását annak érdekében, hogy az időben megfeleljen a jogszabályi feltételeknek. Ez különösen fontos lehet azoknál a hazai leányvállalatoknál, amelyek a nemzetközi anyavállalat által fejlesztett egységes programot használnak, hiszen a cégcsoportszintű fejlesztés a magyar igények szerint körülményes és hosszadalmas folyamat lehet, ezért érdemes szakember segítését kérni az átálláshoz.

Megosztás: