Érdektelen | a digitális fejlesztési pályázat

Kitörési pont lehet az Ipar 4.0 technológiák bevezetése a hazai kis- és középvállalatok számára, mégsem tülekednek az ezt segítő támogatásért.

Bár több hónapja pályázható a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv-k) a Versenyképes vállalatok tevékenységének emelt szintű digitalizálása című pályázat, a kiírás kezelője ezidáig mégis csak fél tucat pályázati kérelmet iktathatott be.

A pályázat elsődleges célja, hogy Ipar 4.0 és IoT megoldásokat alkalmazó kis- és középvállalati (kkv) réteg jöjjön létre Magyarországon. Az IoT, azaz az Internet of Things lényegében olyan, digitális eszközökből álló hálózatot jelent, melyen keresztül a gépek lényegi információk mérésére, felismerésére és kiértékelésére képesek, mely adatokat ráadásul meg is tudnak osztani egymással egy internetalapú hálózaton. A technológia segítségével a korábbinál komplexebb folyamatok is automatizálhatók, valamint a vállalati döntéshozás is új szintre emelhető.

E paradigmaváltás támogatására a pályázat bekerült a Széchenyi 2020 programba, GINOP-3.2.6-8.2.4-17 kódszámmal, 3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatási kerettel, és 3,5 milliárdos kedvezményes hitelkerettel. A nyertesek a támogatást a legmodernebb informatikai, gyártástechnológiai szoftverek és eszközök beszerzésére fordíthatják – ismerteti közleményében az Opten céginformációs szolgáltató.

A visszatartó erő

Az enyhe érdeklődés azért meglepő, mert a pályázók körének meghatározása a hazai vállalkozások széles rétegét fedi le. Ami visszatartó erőt jelenthetett a kkv-k számára, azok a támogatás felhasználásával járó kötelező vállalások – vélik a szakértők. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a projektmegvalósítás befejezési évét követő második üzleti évben az átlagos éves nettó árbevételnövekedésük eléri az átlagosan legalább 7 százalékos növekményi szintet a bázisévhez képest, vagy a projektmegvalósítás befejezési évét közvetlenül követő második üzleti évben az üzemi (üzleti) tevékenység eredményének abszolútértéken számított növekedése eléri az elnyert vissza nem térítendő támogatás értékének legalább 20 százalékát. Ezen felül pedig vállalják, hogy legalább 5 fő állandó foglalkoztatottat alkalmaznak a projekt megvalósítási helyszínén, legkésőbb a projekt megkezdésétől a fenntartási időszak végéig.

Mivel ez a pályázat kedvezményes hitellel kombinált, ezért a projekt hitel részére a pályázónak biztosítékot is kell nyújtania, ami szintén több céget tántoríthatott el az indulástól. Indokolt ugyan, de szintén nem ösztönzi a pályázást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének és benyújtásának előírása. A kkv-knak 2018. március 29-ig van még lehetőségük, hogy pályázzanak az elnyerhető maximális 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatás, és a szintén maximálisan elérhető 100 millió forintos egy százalékos kamatozású hitel odaítélésének reményében.

Megosztás: