Elhibázott lenne | az új cafeteria?

A cafeteriát érintő adószabályozás átdolgozását kéri a kormánytól több szakszervezet.

Szakszervezetek szerint már most látni, hogy a jövőre tervezett változtatások miatt rosszul járhatnak a dolgozók. Ugyanis elhibázottnak tartják a béren kívüli juttatási rendszer jövőre tervezett változtatásainak egyes elemeit.

Aggódnak a cafeteria részeként, készpénzben folyósítható százezer forint miatt is, mert az kedvezőtlenül befolyásolhatja a bértárgyalásokat. Véleményük szerint ez nem lehet bérnövekmény, hiszen ez csupán átcsoportosítás, annak megjelenési formájáról függetlenül. A munkáltatók ezt az összeget semmilyen módon nem adhatják hozzá a nettó bérhez, s az nem befolyásolhatja a bértárgyalásokon kialkudott növekmény mértékét.

A készpénzben számolt juttatás hosszabb távon nagy kárt okozhat a munkavállalóknak, hiszen nem bérként kapják, ezért a nyugdíjba sem számíthat bele.

A munkáltatóknak viszont kapóra jön ez a változás, s már most, a jövő évi bértárgyalások kezdetén érződik, erre készülve nem is terveznek megfelelő mértékű emelést. Egyelőre semmi nem tiltja, hogy a cafeteria készpénzes része befolyásolja a bérek alakulását, még akkor sem, ha ez összességében hátrányos a munkavállalóknak.

Sokan kifogásolják a beiskolázási támogatás, valamint az önkéntes pénztári hozzájárulás adójának 50 százalékra való emelését is. A szakszervezetek ezért kezdeményezik majd a Versenyszféra Konzultációs Fórumán is az öngondoskodási tétel 34,5 százalékos kedvezményes adózásáról szóló vita napirendre tűzését. Az érdekvédők szerint a nyugdíj- és egészségpénztári befizetéseknek továbbra is önálló kedvezményes adózású elemként kell megjelenniük.

Megosztás: