Béreljen | gyárigazgatót!

Ha néhány hónapra kiesett egy fontos felsővezetője, akkor érdemes az interim megbízásokkal megismerkednie.

„Tavaly ősszel az egyik konferencián körülbelül 100 cégvezető vett részt. Harmaduk számolt be arról, hogy eltűnt vagy csökkent a piacuk, így újratervezésre kényszerülnek. De azt is elmondták, hogy hiába jók a szakmájukban, hiába építettek fel sok évvel ezelőtt egy jól prosperáló céget, a reorganizációhoz nem értenek. Tanácsadót viszont nem szeretnének fogadni, nekik olyan szakember kell, aki nemcsak elmondja, hanem végig is viszi a folyamatot. Megkérdeztem tőlük, hogy ismerik-e az interim menedzsmentet, és csupán egy igazgató mondta, hogy hallott már róla” – érzékeltette Stekl László, hogy az egyre növekvő igény ellenére idehaza még mindig kevesen hallottak erről a megoldásról.

Az interim menedzsment kialakulása Hollandiához köthető, de népszerű az Egyesült Királyságban és Németországban is. Magyarországon a válság előtt leginkább a gap menedzsmentben, vagyis vezetők helyettesítésére használták az interimeket. 2008-2009 óta viszont a vállalati reorganizáció során segítenek egyre többet a céges átalakításban jártas szakemberek.

A gyakorlatban

A változásmenedzsment-szakértő szerint nemcsak munkáltatói oldalon idegenkednek még sokszor az interim megoldástól. Ezt mutatja a következő történet is: az egyik társaságnál anyai örömök elé nézett a pénzügyi igazgató, így a helyettesítésére másfél éves időszakra kerestek egy új felsővezetőt.
Két tapasztalt szakember is szívesen vállalta volna a munkát, de mindketten felvetették, hogy mi lesz másfél év múlva. Az interim munkának viszont épp ez a lényege: itt nem egy fix határozatlan idejű állásról van szó, hanem olyan megbízásról, amely abszolút rugalmasságot, speciális szaktudást és vállalkozói szemléletet követel. A „beugró” vezetők ugyanis csak adott időszakra és feladatra csatlakoznak a vállalathoz, és nem céljuk, hogy a szükségesnél hosszabb időt töltsenek el ott. A fő feladatuk többnyire az átszervezések levezénylése (ez általában 6-12 hónapot vesz igénybe), de a felsővezetők helyettesítésében vagy a kevésbé tapasztalt menedzserek „kitanításában” is tudnak segíteni.

Miért költséghatékony?

Mert az interim menedzserek nem kerülnek a vállalat alkalmazásába, így nem kérnek céges autót, cafeteriát vagy egyéb juttatásokat, és a megbízónak a végkielégítés miatt sem kell aggódnia.

Kiből lehet jó interim menedzser?

– Akinek kevés, ha egyetlen vállalat folyamatait ismeri, és szereti a változatosságot.
– Aki már több évet vagy évtizedet dolgozott felsővezetőként, és szeretné magát új területen is kipróbálni.
– Aki nem érzi úgy, hogy a saját cégalapítás az útja.
– Aki a tanácsadói munkakörnél többre vágyik, és a projektekhez nemcsak a szaktudását szeretné adni, hanem élesben is végigvinné azt.

A „company doctor” számokban

Magyarországon a kezdő napidíj általában 150 ezer forint, ami a felső kategóriában akár naponta 300 ezer forintig is emelkedhet – feladattól és szektortól függően.

 

Megosztás: