Bankolás | a virtuális térben

A technológiai fejlődés miatt a banki megoldások, szolgáltatások is átalakulnak a következő időszakban.

Óriási a digitális forradalom: a bankfiókok száma várhatóan csökkenni fog, és egyre többen a különböző eszközökről, mobilról, táblagépről, számítógépről intézik majd a pénzügyeiket. A bankok között egyre nagyobb lesz a verseny az ügyfelekért, ez pedig az árazásban és a minél egyszerűbb internetes igénylésben is meg fog jelenni. Leegyszerűsítve: az a bank lesz a befutó, amelyik a legolcsóbban, leghatékonyabban biztosítja ugyanazt a szolgáltatást és könnyen, lehetőleg személyes jelenlét nélkül lehet igényelni az ajánlatát – olvasható a Bankráció közleményében.

A magyar piacon még nincs meg ez a hatalmas átjárhatóság, de a nemzetközi példák azt mutatják, hogy ez a jövőben megvalósulhat. Az Egyesült Királyságban van olyan rendszer, amely mobilról is elérhető, és az igénylők, ha megfelelnek a feltételeknek, akkor bármelyik bank személyi kölcsönét kérhetik akkor is, ha nem ott vezetik a számlájukat.

Egyszerűbb termékek

A digitális fejlesztéseknek köszönhetően először az egyszerűbb termékek kerülnek majd be az online térbe. Jó példa erre az internetes bankolás térnyerése. Pár évtizede még mindent a fiókban kellett intézni, az egyszerűbb szolgáltatások azonban ma már elérhetőek a netes banki felületeken, ahol idővel egyre több szolgáltatás lesz elérhető.

A netes bankolásra sokan az asztali gépeket és laptopokat használják, de egyre többen az okostelefonos applikációkon keresztül érik el fiókjukat, a jövőben pedig a mobilpénztárcáké és fizetési lehetőségeké lesz a főszerep. Az internetet napi szinten használó, a banki ajánlatokat online kalkulátorokon keresztül átböngésző ügyfelek nagy része nem akar majd bankfiókba menni, hanem elektronikusan, gyorsan és egyszerűen szeretné elintézni az ügyeit, és igénye lesz arra, hogy az összes bank kínálatából választhassa ki magának a legjobbat.

A kutatók úgy vélik, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett a banki ajánlatok, legyen szó hitelről, bankszámláról vagy másról, egyszerűsödni fognak. Sokan lesznek, akik a bonyolult banki termékek feltételeit nem akarják átvizsgálni, és választanak másik szolgáltatást vagy másik bankot – akár a virtuális térben. A rugalmasabb rendszerhez azonban a jogszabályi környezetnek is változnia kell.

Megosztás: