Áttörés a kettős adóztatás elkerülésében

Júliusban lép életbe az a több ország által is aláírt egyezmény, amely egyszerűsíti és felülírja az országok közti, korábban csak kétoldalú megállapodásokat.

A Multilaterális Egyezmény (MLI) ünnepélyes aláírási ceremóniáján tavaly 68 ország képviselője vett részt, ahol nyomatékosították elkötelezettségüket arra, hogy világszerte átültessék az Adóalap-erózió és Nyereség-átcsoportosítás elleni projekt (BEPS) eredményeit kétoldalú adóegyezményeikbe.

A Magyarország által is aláírt Egyezmény különlegessége, hogy egyszerre módosítja a kettős adóztatás elkerülésére megkötött több mint ezer kétoldalú adóegyezményt. A visszaélések és az agresszív adótervezés kiküszöbölése érdekében az MLI rendelkezései megszabnak bizonyos kötelező módosításokat is, amelyeknek be kell kerülniük a frissülő megállapodásokba. Ilyen minimumszabály például az új bevezető szöveg alkalmazása vagy az ügyletek célját vizsgáló teszt, de a vitarendezési mechanizmusok is kötelező jelleggel egyszerűsödnek majd az új kettős adós egyezményekben.

Fontos céldátum

A Deloitte szerint lényeges, hogy ahhoz, hogy egy kétoldalú egyezményt módosítson az MLI, nemcsak mindkét ország aláírása és ratifikációja szükséges, hanem az is, hogy az országok megjelöljék egymást a megváltoztatni kívánt egyezmények listáján. Az MLI az ötödik ország ratifikációját követő 4. hónap első napján lép életbe. Elsőként Ausztria iktatta törvénybe az egyezményt tavaly szeptemberben, majd a Man-szigetet, Jerseyt és Lengyelországot követően Szlovénia 2018. március 22-én ratifikálta azt. Ennek eredményeképpen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemrég bejelentette, hogy az MLI 2018. július 1-jével életbe lép a fenti országok között. Érdekesség, hogy az öt ország összesen három kettős adós egyezményt jelölt meg változtatásra, ezáltal egyelőre csak az osztrák-lengyel, az osztrák-szlovén és a lengyel-szlovén egyezmény változik majd az MLI hatására.

Feltételezve, hogy Magyarország lenne a következő, amely törvénybe iktatja az egyezményt, akkor a ratifikációt követő 3 hónapon belül Ausztriával, Lengyelországgal és Szlovéniával frissülnének kettős adós egyezményeink. Az MLI rendelkezéseinek megfelelően, a frissített egyezmények 2019-től lesznek hatályosak.

Megosztás: