A versenyképességhez további felzárkózásra van szükség

Még több infrastrukturális beruházásra, innovációra van szükség a versenyképesség javítása érdekében.

A hosszú távú gazdasági növekedést a versenyképesség határozza meg – jelentette ki Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetem konferenciájának nyitóelőadásán. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a termelékenység és a versenyképesség javításának érdekében kulcsfontosságú az infrastrukturális beruházások végrehajtása, a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállításának támogatása és az innováció elősegítése – idézte a politikus szavait a Pénzügyminisztérium közleménye.

A miniszter emlékeztetett: 2010 után a kormány egyik legnagyobb kihívása az volt, hogy új irányok kitűzésével megteremtse a stabil gazdasági növekedés alapjait: a fegyelmezett költségvetési politikát, a munka becsületének helyreállítását, a munkát terhelő adók csökkentését, valamint a lakosság és a családok biztonságát. A miniszter rámutatott: a meghozott intézkedéseknek köszönhetően ma már a tartósan magas ütemű növekedés fenntartására koncentrálhatunk.

Átalakuló adózás

Varga Mihály elmondta, a felzárkózás egyik alappillére az adórendszer átalakítása, az adóterhek csökkentése, ezért a leendő kormány kitart az adórendszer eddigi eredményei és a bejelentett járulékcsökkentés mellett. A személyi jövedelemadót nézve Magyarország az uniós államok között dobogón van, a társasági adó pedig a legalacsonyabb az unióban.

A kormány foglalkoztatáspolitikájának sikerességét a munkaerő-piaci adatok is igazolják: 2010 óta mintegy 750 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliségi ráta rekord alacsony szintre mérséklődött. A miniszter kitért arra is, hogy a versenyszféra foglalkoztatásának 70 százalékát a kis- és középvállalkozások adják, ezért a kormány különböző programokkal segíti a termelékenységük növekedését.

A pénzügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy a növekedésbarát gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság tartósan bővülő pályán haladt az első negyedévben, a GDP 4,7 százalékkal nőtt. A bővülés elsődleges forrása a hatéves bérmegállapodás növekedésserkentő hatása, amelynek köszönhetően csökkentek a vállalkozások terhei és megindult a bérek növekedése – húzta alá.

Fokozódó versenyképesség

A további versenyképességi kihívások azonosítása érdekben a kormány tavaly tavasszal felállította a Nemzeti Versenyképességi Tanácsot, amelynek tagjai elsősorban olyan gazdasági javaslatokat vitattak meg, amelyek már rövid távon is érdemben képesek javítani az ország versenyképességén. Több javaslat már beépült a gazdaságpolitikai elképzelésekbe, most az átfogóbb, a munkaerőpiac és az oktatás területét érintő javaslatok megfogalmazása és a végrehajtása következik.

Megosztás: