A céges autó és az adó: | kinek kell fizetnie és kinek nem?

A cégautóadót külföldi rendszámmal vagy forgalomból történő kivonással sem lehet megúszni.

Ki fizet?

Cégautóadót alapvetően a céges tulajdonban álló magyar rendszámú személygépkocsi után kell fizetni. A külföldi rendszám sem mentesít önmagában a fizetés alól: ha ugyanis ezután valamilyen költséget, ráfordítást számolunk el, ugyanúgy fizetni kell az adót, mintha H betű állna a rendszám bal oldalán, és nem mondjuk SK. A magánszemélyeknek pedig akkor kell autójuk után cégautóadót fizetniük, ha céges utakra használják a járművet, és költséget számolnak el az autó után. Az adót ráadásul úgy sem lehet megúszni, ha kivonják a kocsit a forgalomból: az adófizetési kötelezettség ugyanis így is megmarad.

Nem kell autóulajdonosnak lenni ahhoz, hogy cégautót fizessünk: ha ugyanis egy cég pénzügyi lízing vagy tartós bérlet keretében szerez autót, azonnal adóalannyá válik annak ellenére, hogy papíron nem is ő az autó gazdája. Ez magánszemélyekre is vonatkozik, ha költséget számolnak el az autó után.

Ki nem fizet?

Nem kell cégautóadót fizetni az egyéni vállalkozónak, ha igazolás nélkül 500 kilométert számol el átalányköltségként. A megkülönböztető jelzést használó autók, az egyházi használatban álló autók mellett, a halottszállító autók után sem kell fizetni, a háziorvosok pedig szintén cégautóadó-mentesen mehetnek ki a betegekhez. Érdekesség, hogy a tisztán elektromos meghajtással működő jármű nem számít személyautónak a cégautóadó szempontjából, így ha ilyen van a cégnek, nem kell utána fizetni a sarcot. És persze akkor sem kell tovább fizetni, ha az autót eladjuk, ellopják, vagy éppen megsemmisül.

A magánszemélyeknek pedig akkor nem kell fizetniük, ha autójukat ugyan a cég szolgálatába állítják, de költségtérítés címén a NAV által megadott üzemanyagárakkal és ezen felül kilométerenként 9 forintos kiegészítéssel számolnak el a céggel.

Mennyit fizet?

Az adó havi összegének kiszámításához a forgalmi engedélyre lesz szükség: ebben az autó teljesítményét kell megkeresnünk (kilowattban, nem lóerőben), és a környezetvédelmi osztály-jelzést. E két adat alapján az alábbi táblázatból kikereshetjük, mennyit kell fizetni havonta:

Teljesítmény (kW) Környezetvédelmi osztály
0-4 6-10
0–50 16500 Ft 8800 Ft 7700 Ft
51–90 22000 Ft 11000 Ft 8800 Ft
91–120 33000 Ft 22000 Ft 11000 Ft
120 felett 44000 Ft 33000 Ft 22000 Ft

Jó hír, hogy nem kell duplán adózni: a cégautóadóból levonható a gépjárműadó összege. A cégautóadót pedig minden negyedévre magunknak kell kiszámolnunk és befizetnünk a negyedévet követő hónap 20. napjáig

Megosztás: