Vége | a nyomtatott dokumentumok korszakának

Fel kell zárkózniuk a magyar vállalkozásoknak a digitális infrastruktúrát illetően. A cégek alig használják ki az infokommunikációs eszköztárat.

A digitális technológiák integráltságát tekintve az Európai Unióban csupán a 24. helyen állunk a 28-ból, a hazai vállalkozások a digitális infrastruktúra vonatkozásában pedig utolsók. Ez is bizonyítja, hogy a hazai kis-és közepes vállalkozások (kkv) rendkívül alacsony mértékben használják az infokommunikációs technológiai (IKT) eszközöket.

Mindez jelentős versenyhátrányt okoz, amely nemcsak a cégek tőkehiányából fakad, hanem a megfelelő háttértudás is hiányzik. Ezért szükséges a szemléletformálás, az állami beavatkozás annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a jelen és jövő technikai kihívásaival, technológiai hátterük, üzleti folyamataik és felszereltségük modernizálásával felzárkózzanak a fejlettebb országok vállalkozásaihoz – mondta a Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan! konferenciáján Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára. Hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság által publikált a digitális gazdaságot és társadalmi fejlettséget mérő kutatásból az is kiderül, hogy mindenképpen szükséges a cégek szemléletformálása.

Egyre inkább látható az az igény, hogy minden digitálisan nyilvántartható legyen, s teljesen megszűnjön a papíralapú munkavégzés. Álljon rendelkezésre egy olyan információs bázis, amiből az adott dokumentum néhány kattintással elérhető, a betáplált adatokból naprakész kimutatás, hatékonyságelemzés készíthető összekövetve integrált vállalatirányítási rendszerekkel. „Az adatgyűjtés olyan, mint egy jó leves, amiben idővel összeérnek az ízek. Mindent rögzítünk, mert később hasznos lehet. Ha rendelkezésre állnak adatok, amelyekből dolgozni tudunk, az fokozza a digitális kultúra meghonosítása esetén a hatékonyságot egy cég életében.” – fogalmazott Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke.

A Modern Vállalkozások Programja mankót nyújt azoknak a vállalkozásoknak, akik nyitottak a fejlesztésekre, s hatékonyabb, gazdaságosabb működést tűztek ki célul. Pár hete megjelent a GINOP-3.2.2 pályázat is, amely hardver és szoftver beszerzéshez nyújt kombinált – vissza nem térítendő támogatás és kölcsön –, akár cégenként 24 millió forint támogatást.

Megosztás: