Tőkeinjekció | startupoknak

Tavasszal 26 vállalkozás részesült 3, 8 milliárd forintnyi kockázati tőkebefektetésben. A kihelyezett források mintegy fele follow-on finanszírozás. Miért?

Tavasszal 26 vállalkozás kapott 3,8 milliárd forint összértékben kockázatitőke-alapkezelők általi tőkeinjekciót Magyarországon. A befektetett összeg 83%-a startupokhoz érkezett.

Az előző negyedévekhez képest 2016-ban nőtt a befektető kedv, erre utal a magas aktív befektetői szám – közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület. Az átlagbefektetés értéke 154 millió forint volt. Ez ugyan visszaesést jelent a tavalyi egész éves átlagbefektetés értékéhez képest, amely akkor 220 millió forintot tett ki, ugyanakkor alacsonynak sem nevezhető az összeg, ha figyelembe vesszük, hogy döntően startupokhoz került a tőke.

Az öt legnagyobb tranzakció teszi ki a teljes piaci aktivitás 47 százalékát. A 13 aktív alapkezelő mindegyike kevesebb, mint 600 millió forintot fektetett be, ezen belül is a 3 legnagyobbhoz köthető a befektetések 42 százaléka, ahol is mind a hárman egyenként legalább 450 millió forintot invesztáltak.

A szervezet elemzéséből látható, hogy a befektetések intenzitása az idei év első negyedévében is fennmaradt. Ezt egyebek mellett erősíti az a tény is, hogy a szektorban jelentős forrásokat kezelő JEREMIE alapok közeledtek – időközben meghosszabbított – befektetési periódusuk végéhez. A befektetők és a cégek szempontjából különösen örvendetes, hogy a kihelyezett források mintegy fele úgynevezett follow-on – vagyis pótlólagos – finanszírozás.

Ez egyrészt jelzi az első körös befektetések sikerességét, hiszen a pótlólagos finanszírozás bevonásának feltétele az eredményes üzleti működés, amely egyben a közös sikert is jelenti a befektető és a vállalkozó számára. A másik pozitív vonatkozása, hogy a pótlólagos befektetés a céltársaságok számára biztosítja a – növekedéshez elengedhetetlen – kiszámítható finanszírozási hátteret.

Azzal, hogy a befektetési források nagy része startupokba áramlott, tovább szélesedik az a vállalkozási szegmens, amelyek a következő körös befektetések célpontjaként szolgálhatnak a későbbiekben. Ezzel tovább fejlődik a Magyarországon működő befektetési ökoszisztéma és remélhető, hogy az idei és a következő években is több olyan befektetési célpont follow-on finanszírozásában lehet majd részt vállalni, amelyek első körös finanszírozásukat startupként fogadták.

A kockázati- és magántőke-befektetések 2016 első negyedéve

Lezárt kockázati tőke tranzakciók száma: 26
Lezárt magántőke tranzakciók száma: 0
Exitek száma: 1
Befektetést végrehajtott kockázati tőke alapkezelő száma: 13
Befektetések – kockázati tőke – összértéke: 3,8 milliárd forint
A befektetők legkedveltebb üzletágai: fogyasztói szolgáltatások, üzleti és ipari szolgáltatások, biotechnológia

Megosztás: