Startupok | A magyar innováció motorjai

Hatalmas lehetőséget jelenthet a gazdasági fejlődés szempontjából a kutatás-fejlesztés és az innováció.

Az innováció kulcsfontosságú Magyarország és a régió gazdasági fejlődése szempontjából. Ám ahhoz, hogy a lehetőségekkel éljünk, mind a kormánytól, mind az egyetemektől és a nagyvállalatoktól, de még a kisebb cégektől is nagyobb aktivitásra van szükség – erre a következtetésre jutott az Antall József Tudásközpont egy felmérés alapján.

A kétszáz megkérdezett iparági és szakpolitikai, illetve tudományos vezető kilenctizede úgy véli, meghatározó a kutatás-fejlesztés (k+f), illetve az innováció szerepe a magyar gazdaság szempontjából. Több mint harmaduk egyenesen kiemelt fontosságúnak ítélte ezeket a területeket, hangsúlyozva a gazdasági fellendülés lehetőségét.

A válaszadók szerint Magyarország jól áll az egy főre jutó doktori végzettségek és startup-vállalkozások szempontjából, azonban az innováció-technológiai ágazat árbevételét, költéseit, illetve az innovatív eszközök nemzetközi piaci jelenlétét tekintve még komoly fejlődésre van szükség.

Élen a gyógyszeripar

A leginkább innovatívnak tartott hazai iparágak közül a lista élén a biotechnológia/gyógyszeripar, a design, a szoftverfejlesztés és az orvosiműszer-gyártás áll. A nanotechnológia, a robotika és az információtechnológia a megkérdezettek közel ötöde szerint tartozik az innováció élvonalába. Az innováció szempontjából kívánatosnak tartott fejlesztések célpontjaként elsősorban a designt és a kisvárosi szolgáltatásokat (okos megoldásokat) jelölték meg a kutatásban résztvevők.

A robotika, a nanotechnológia és az orvosiműszer-gyártás további fejlesztését a válaszadók több mint ötöde látja szükséges iránynak, jelezve, hogy a szakmában erőteljes igény mutatkozik az e területeken zajló innovációs folyamatok erősítésére.

Innovatív erők

A hazai innováció hajtóerői közül a vezetők leginkább a felsőoktatás minőségét, illetve az innovatív hozzáállást és a magyar kultúra innovatív erejét emelték ki. Az európai integrációt, támogatást, illetve a nemzetközi környezet szerepét azonban ennél is többen említették, a válaszadók közel harmada szerint e területek befolyásolhatják pozitívan az ágazat helyzetét. Az állami megrendelések, a rugalmas munkaerőpiac, illetve az állami támogatások a válaszadók 17,5 százaléka szerint serkenthetik az újításokat. Kiemelték: a magasabb fokú állami dotáció és a kedvezőbb adórendszer is jótékonyan hatna az innovációra.

Fiatal tehetségek

A innovációs ágazat hajtóerejének egyértelműen a fiatal tehetségeket és a startupokat látják a szakemberek. Közel hatvan százalékban sorolták e két kategóriát a lista élére. Az innovációban ugyanakkor nagyobb aktivitást várnak a mindenkori kormányzattól, az egyetemi közélettől, illetve a kkv-któl és a nagyvállalatoktól is. Területi szempontból a megkérdezettek közel fele az észak-magyarországi régiót jelölte meg az innováció szempontjából leginkább fejlesztendő térségnek.

A válaszadók közel fele határozott javulást vár a hazai innováció helyzetében és eredményeiben a következő évtized feléig, visszaesésre csak kevesebb, mint ötödük számít.

Megosztás: