Munkaerőpiac 2018 Ezek idén a legnépszerűbb szakmák

Letaszította a trónról az évek óta vezető társadalombiztosítási ügyintéző képzést a bérügyintéző OKJ – derül ki a Perfekt Zrt. toplistájából.

Jelentős átrendeződés történt az OKJ-s képzések piacán a korábbi évekhez képest. Bár a listán továbbra is a pénzügyi képzések szerepelnek döntő többségben, a sportedzői OKJ meg tudta tartani a tavalyi ötödik helyét, és a targoncavezetői képzés is feljebb lépett egyet, így a hatodik helyet sikerült megszereznie a top10-ben. Meglepetés, hogy a 2015-ben még csak bronzérmes bérügyintéző OKJ átvette a vezetést a társadalombiztosítási ügyintéző képzéstől, amely éveken át stabilan vezette a listát – közölte a Perfekt Zrt.

A társadalombiztosítási és bérügyintéző képzések vezető szerepét magyarázza, hogy a két képesítés együttes megszerzésére erős igény mutatkozik a piaci szereplők körében, a két munkakör ugyanis már nem válik el élesen egymástól, mint korábban.

A vállalkozási mérlegképes könyvelő előre tudott lépni a negyedikről a harmadik helyre, letaszítva ezzel a pénzügyi-számviteli ügyintézőt a dobogóról, és az államháztartási mérlegképes könyvelő is tudott javítani egyet. Az IFRS könyvelő képzés viszont veszített vonzerejéből, és a 2016-os hatodik helyezéséről egészen a kilencedikig csúszott vissza.

Tavaly ismét megugrott a kereslet az emelőgépkezelői képesítés iránt, így sikerült visszakerülnie a tíz legnépszerűbb közé, mégpedig egyenesen a hetedik heylre. A lista sereghajtója a tavaly nyolcadik adótanácsadó képzés lett.

Hiányszakmák

Az elmúlt években történt munkaerő-piaci változások miatt egyre markánsabb munkaerő-hiány alakult ki bizonyos ágazatokban, régiókban. Emiatt hatalmas a verseny a jól képzett munkaerőért: már nem szemezgethetnek a cégek a jelöltek között – bizonyos munkakörök esetén inkább fordítva. Habár ágazatonként eléggé árnyalt a kép, de általánosságban elmondható, hogy mivel Budapesten található az ország gazdasági és ipari központja, így amellett, hogy itt foglalkoztatják a legtöbb embert, jellemzően itt van a legtöbb betöltetlen állás is. Ezen kívül a leginkább sújtott régiókhoz tartozik még a fejlettebb régiók közül Nyugat-Magyarország – ezen belül főként Győr és környéke –, valamint az osztrák határ menti területek.

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a fővárosban ezekből van hiány: asztalos, burkoló, épület- és szerkezetlakatos, gépgyártástechnológiai technikus, gyakorló ápoló, gyógyszerkészítmény-gyártó, hegesztő, húsiparitermék-gyártó, ipari gépész, kőműves, központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő, magasépítő technikus, pék, szőlész-borász, útépítő, vasútforgalmi szolgálattevő, vegyésztechnikus, villanyszerelő, virágkötő és virágkereskedő, víz-, csatorna- és közműrendszer-szerelő.

Megosztás: