Minden ágazatban | szeretik a lízinget

Tavaly szinte valamennyi lízing-ágazatban és vállalat méretben nőtt a finanszírozott összeg. A kkv-piacon további erősödés várható.

Bővülést értek el lízingpiac szereplői a cégeket tömörítő Leaseurope elemzése szerint. A lízingvállalatoknál a finanszírozott érték 2016-ban 312 milliárd euróra rúgott, ez pedig több mint 11 százalékos bővülést jelentett az előző évhez képest.

Jelentős részt képviseltek ebben a hazai kis- és középvállalatok, ám a piacnak komoly kihívást jelent a technológiai forradalom. A lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt jelentős átalakulás várható, mégpedig a lízingtermékek, szolgáltatások és eszközök tulajdonlásában. Az ügyfelek egyre inkább nem szeretnének tulajdont szerezni egy-egy gép vagy jármű esetében, hanem elsősorban használni szeretnék azokat. Ez a folyamat pedig a lízingcégeknek mindenképpen jó lehetőséget teremt, mert univerzális finanszírozóként a gazdaság szinte bármelyik szereplőjének biztosítani tudják az adott eszközt, szolgáltatást vagy terméket.

Ettől függetlenül szinte valamennyi ágazatban és vállalat méretben nőtt a lízing segítségével finanszírozott összeg.

Például az autóiparban éves összevetésben 34 százalékkal 18,3 milliárd forintra emelkedett a lízingelt összeg, a növekedés bőven meghaladta a teljes autópiac bővülését, és a jó évkezdés miatt egész évben bővülés várható 312 milliárd eurós finanszírozott érték túlnyomó részét – több mint 95 százalékát – a jármű- és eszközfinanszírozási szegmens adja. Az ingatlanlízing részesedése 5 százalék alatt maradt – olvasható a Magyar Lízingszövetég kiadványában.

A kis- és-közép vállalkozói (kkv) piacon hasonló a helyzet. A magyar gazdaság 2017-ben a tavalyinál nagyobb ütemben bővülhet és a beruházások terén is bővülésre van kilátás, ez pedig fenntartható növekedési pályát jelent a magyar lízingvállalatok számára. Az eszközberuházásoknál a tavalyi 3,3 százalék után az idén 3,4 százalékos növekedés várható. Ugyancsak segíti a bővülést a tartósan alacsony kamatszint.

A nemzetközi lízingpiacnak és a vállalatoknak komoly kihívást jelent a technológiai forradalom. Az ügyfelek egyre inkább nem szeretnének tulajdont szerezni. Ez a folyamat pedig a lízingcégeknek mindenképpen jó lehetőséget teremt, mert univerzális finanszírozóként a gazdaság szinte bármelyik szereplőjének biztosítani tudják az adott eszközt, szolgáltatást vagy terméket.

Megosztás: