Meetingek után | Ne csak céltalanul bolyongjon!

Ha egy idegen városban nem akarja a véletlenre bízni a vacsorája minőségét, több lehetősége is van az információgyűjtésre.

Minden kétséget kizáróan az egyik legizgalmasabb a helyiekkel történő személyes kommunikáció, de ha nem akar úton-útfélen kérdezősködni, ne feledje: ott az okostelefonja!

Egy gyors csobbanás?

A különféle platformok szoftveres áruházaiban százszámra találni utazást segítő applikációkat. Ezek egy része egy-egy városra, régióra kihegyezett, előre betáplált adatokat kínál, amelyek egy szelete nyilvánvalóan hasznos, hiszen egy több száz éve álló templom története nem olyan adattípus, amely napi frissítést igényelne. A vendéglátóhelyek viszont ugyanúgy változhatnak, ahogy egy múzeumi belépő ára, épp ezért az ezeket bemutató információk naprakészen tudnak igazán értékesek lenni. A leghasznosabb pedig az, ha más felhasználók értékelését, tippjeit is láthatjuk egy-egy látványosság vagy étterem, bár, hotel, strand stb. kapcsán.

„Na, ez igen, itt kezdődik a gasztronómia!”

– például ilyen értékelést is olvashatunk a budapesti Costes étteremről a Tripadvisor oldalon. Az internet, a szabad információáramlás korában ugyanis már semmilyen termék vagy szolgáltatás kapcsán nem kell zsákbamacskát játszani. A Tripadvisor segítségével pár kattintással megtalálhatjuk az aktuális pozíciónkhoz közel eső érdekes pontokat, ez lehet egy fagylaltozó, kávézó, múzeum, étterem, hotel, gyakorlatilag bármi, aminek a turizmushoz köze van. Az okostelefonos alkalmazás segítségével nem csak a helyszín felfedezése, hanem a tényleges útvonal megtalálására is könnyebb lehet, egyes esetekben pedig akár a a jegyvásárlás vagy egyéb online fizetés is megoldható az appon belülről.

Közösségi élmény-vélemény

A lényeg azonban nem is ez, hanem az értékelés. Az egy dolog, hogy minden helynek van egy globális pontszáma a felhasználók véleménye alapján, de a kommenteknél ennél mélyebb információkat is meg lehet tudni: mi a jelszó a Wi-Fi hálózathoz, mennyire finom a steak, mi a ház specialitása? Ezen adatok alapján mindenki eldöntheti, hogy megéri-e neki az adott helyen vacsorázni, aki pedig minden esetben hisz a közösségnek, már a keresésnél beállíthat olyan szűrési paramétereket, amelyek az árszintre vagy épp a globális értékelésre vonatkoznak. Az már csak hab a tortán, hogy a telefon kamerájával bárki készíthet fotókat, ezeket hozzárendelheti az adott helyhez, így a többi felhasználó is láthatja.

Francia bor vagy hamburger

Hasonló funkcionalitást kínál a Foursquare nevű alkalmazás is, amely korábban egy közösségi szolgáltatást takart, de ez a régebbi funkció ma már a Swarm nevű appban elérhető. A Foursquare a várhatónál talán kicsit szabadabban kezeli a keresést: egyrészt a felhasználók a saját preferenciáikat is jellemezhetik különféle szavakkal, kifejezésekkel (francia bor, hamburger, olcsó – bármit be lehet írni, de érdemes angolul megtenni), másrészt a kereséskor sem csak az étterem típusára, hanem például a hangulatára is rákereshetnek, ami mindenképp hasznos abban az esetben, ha valaki mondjuk egy üzleti, és kifejezetten nem egy romantikus vacsorához keres helyszínt.

Megosztás: