Könnyebb szórakozás | az egész EU-ban

A jövőben az előfizetés helyétől függetlenül más országban is elérhetővé válnak a szolgáltatók által jelenleg korlátozott hozzáférésű filmek, zenék, játékok.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló elérhetőségét szavatoló új szabályokat. Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az 586 szavazattal 34 ellenében elfogadott új szabályok értelmében a jövőben más uniós országban is elérhetővé válnak a szolgáltatók által jelenleg korlátozott hozzáférésű online filmek, zenék, játékok, tévéadások, amelyekre lakóhely szerint előfizettek. Az EP által elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy egy másik uniós országban a szabadságukat, tanulmányaikat töltő vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok korlátlanul hozzáférjenek az otthoni előfizetésük alapján ezekhez a tartalmakhoz. A jogszabály az olyan online előfizetéses szolgáltatásokra vonatkozik, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer és társaik.

Régóta vártak erre

A tájékoztatás szerint, mivel tagállamonként változhatnak az adatvédelmi szabályok, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP címet vagy postacímet használhatnak, az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével. Az ingyenes tartalmakat szolgáltató oldalak számára a határon átnyúló hordozhatóság biztosítása opcionális – tették hozzá. A rendelet szövegét még az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia, ezt követően a tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére. „Az európaiak régóta vártak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek” – nyilatkozta a szavazás után Jean-Marie Cavada jelentéstevő.

Könnyebb összeköttetés

Szintén lényeges informatikai uniós hír, hogy az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el arra a programra, amelynek keretében az unióban 6-8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifi-hálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken. A kezdeményezés javítani fogja az összeköttetést, különösen azokon a helyen, ahol korlátozott a hozzáférés az internethez.

Megosztás: