Kevesebb stresszt? | Mégis hogyan?

„Írja be önmagát a naptárjába” – javasoljuk a stresszkezelésre nyitott vezető számára. Azt is szem előtt kell tartani, hogy nemcsak a munkával, a családdal töltött idő fontos, hanem az is, hogy mennyire figyelünk oda saját magunkra.

A munka-magánélet közötti egyensúly kialakítása alapvető stresszforrásnak számít, főleg, ha azt is nézzük, hogy a magánélet kategóriájában önmagunk számára is helyet kell szorítanunk!  Ebbe beletartozik a minőségi, rendszeres étkezés, az alvás, a pihenés, az egészségügyi és lelki „felülvizsgálat”, illetve az is, hogy magunkra is szánunk időt. „Épp ezért már az első coaching alkalommal megkérem az ügyfelet: jövő hétre írja be a naptárába, hogy találkozó egy nagyon fontos emberrel, és szánjon egy órát kizárólag saját magára. Elegendő, ha az ügyfél tudja, hogy a VIP ezúttal nem más, mint önmaga” – avat be minket a kezdetekbe Serényi János.

Mivel telt az én-óra?

A következő alkalommal pedig rátérnek arra, hogy az ügyfél talált-e üres órát önmagára: ha nem, miért nem, ha igen, miként töltötte a felszabadított 60 percet. Volt, aki például a gyermekével vagy a családjával kapcsolódott ki. Az is előfordult, hogy bár sikerült az ügyfélnek egy órát saját magára fordítania, de közben lelkiismeret-furdalással küszködött, és önzőnek tartotta magát, hogy meditáció helyett miért nem a beteg hozzátartozóját ápolja.

Merjen önző lenni!

Az executive coachként és pszichológusként is dolgozó szakértő nem vitatja, hogy fontosak a családi programok, a hozzátartozók segítése, de itt a feladat csakis rólunk szól. A lelkiismeret-furdalást, az önzőség esetleges érzetét pedig azzal oldja a segítő, hogy felhívja az ügyfél figyelmét: ha kihasít magának egy kis időt, akkor feltöltődve jobban oda tud figyelni másokra, a velük való együttlét tartalmasabb lesz, és paradox módon még többet tud adni saját magából. Mindenkinek szüksége van arra, hogy kicsit visszavonuljon, még akkor is, ha erre elvileg nincs egy szabad perce sem. Üzletemberek számára nyomós érv, hogy ezek az „én-órák” hatványozottan megtérülnek a munkában és a magánéletben is.

Megosztás: