Kedvező | az adócsökkentés fogadtatása

Pozitív döntés a társasági adó mérséklése a szakértők szerint, akár több külföldi befektetőt is Magyarországra csábíthat.

Minden társasági adóalanynak kedvez a kulcscsökkentés, feltéve, hogy a kedvezmények rendszere alapvetően nem változik – közölte Pankucsi Zoltán, a Deloitte Zrt. adó- és jogi tanácsadási igazgatója. Mivel a kisadózó vállalkozások tételes adóját is sokkal többen választhatják majd a bevételi értékhatár duplázása miatt, a mikrovállalkozásoktól a legnagyobb cégekig minden vállalkozó adóterhelése csökkenhet 2017-ben, ami jelentős, százmilliárdos összegeket hagy a versenyszektorban. Ez részben fedezetet teremthet akár béremelésekre, akár új beruházásokra, akár kutatásokra, fejlesztésekre – tette hozzá.

Az általános adócsökkentés miatt a magyar adórendszer nemzetközi versenyképessége is nagymértékben javul a szakértő szerint. Az unióban a magyar társasági adókulcs lesz a legalacsonyabb, ami a befektetőknek – a beruházás-ösztönző kedvezmények mellett – lényeges szempont.

A tőkeáramlás szempontjából azért is kedvező a kulcscsökkentés, mert a társasági adóalap védelme érdekében az OECD és az Európai Unió előírásai miatt több kedvezményt is szigorítani kellett, és ennek hatásait ellensúlyozza az általános adómérték-enyhítés. Mindez biztosítja a magyar társasági adó rendszer hosszabb távon is stabil versenyképességét mind az Európai Unión belül, mind azon kívül, ami a beruházásokért folytatott globális versenyben. Magyarország pozícióját ez egyértelműen erősíti – jelentette ki Pankucsi Zoltán.

Számos fórumon elhangzott, a magyar kormány komoly eredményként könyveli el, hogy sikerült megállapodni a szociális partnerekkel a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Az idén – minden különösebb kormányzati intézkedés nélkül – eddig mintegy 7 százalékkal nőttek a reálbérek, a következő két évben a béremeléseket a kormányzat a munkáltatói járulékok csökkentésével is támogatja.

Ennek köszönhetően a munkáltatói járulékok jelentős, két év alatt 7,5 százalékpontos – csökkentése mellett jövőre a vállalkozások egységes 9 százalékos társasági adójával az Európai Unió élvonalába kerül az ország, az adó- és járulékcsökkentéssel erősödik Magyarország versenyképessége.

Megosztás: