Jó gazdasági évre | számítanak a cégvezetők világszerte

Sokan profitnövekedéssel számolnak, a bevétel növekedésük mértéke az idén akár 25 százalékos is lehet. A magyar cégek azonban tartanak a bizonytalanságtól.

A vállalatok mintegy kétharmada a bevételben és a profitban is növekedést vár, közel felük a saját iparágában áttörést jelentő technológia, vagy piaci szereplő megjelenésével számol a következő 2-3 évben – derül ki a Deloitte Zrt. feléréséből. A könyvvizsgáló és tanácsadó cég közel 30 ország 1900 vezetőjét kérdezte meg, akik többsége kedvezően ítéli meg a magánvállalkozások helyzetét és a jövőbeni kilátásaikkal kapcsolatban is optimisták. A kutatásban megkérdezettek közel kétharmada bizakodó a következő két évvel kapcsolatban.
A társaságok többsége növekvő bevétellel és profittal számol, miközben csökkenést a forgalom kapcsán 5, a nyereség esetében pedig 7 százalékuk prognosztizál. A pozitív jövőképet jelzi, hogy a vállalkozások többsége 25 százalékos, vagy annál nagyobb mértékű bevételnövekedést vár 2018-ban.

Az általános optimizmus ellenére a felmérés során megkérdezett cégek 53 százaléka – főként az amerikai kontinensen működő vállalatok –, hazai piacukon az üzleti tevékenységükkel kapcsolatban a bizonytalanság növekedésére számít.

Fenyegető hatások

A cégek növekedésére fenyegető hatásként a megkérdezettek többsége az anyaországban tapasztalható bizonytalan gazdasági kilátásokat és a nyersanyagárak, illetve egyéb működési költségek, mint például az energia árának emelkedését nevezte meg. Ez utóbbi szempont elsősorban az ázsiai és csendes-óceáni régió magánvállalkozásai számára jelent kihívást. A megfelelő munkaerő megszerzésének és megtartásának képessége a harmadik helyen szerepelt, amely az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régióban tevékeny vállalatok számára jelentős nehézséget okoz. Ezt a felmérésben résztvevő cégek 21 százaléka jelölte meg, mint a növekedését veszélyeztető tényezőt. A negyedik helyre pedig az adott iparágban áttörést jelentő technológia, valamint piaci szereplők megjelenése került, amely a társaságok ötöde szerint negatív hatással lehet jövőbeni fejlődésükre, és amelyről 49 százalékuk gondolja úgy, hogy valószínűleg a következő 2-3 évben be fog következni.

Óvatosan bizakodó magyarok

A magyar magánvállalkozások is optimistán tekintenek a 2018-as évre, tőkebefektetésük, profitjuk és bevételük növekedése mellett a munkaerő bővülésére is számítanak. Az üzleti életet befolyásoló tényezők tekintetében ugyan a tavalyihoz képest több bizonytalanságtól tartanak a hazai cégek. A jelentős kockázatként a bizonytalan gazdasági kilátásokat, a gyenge hazai piaci keresletet, a finanszírozás biztosítását, a munkaerő toborzását, a nyersanyagárakat, valamint a működési költségeket említették.

A megkérdezett vállalatok többsége szerint a növekedést hátráltató kockázatokat legfőképp a hatékonyság javításával lehet leküzdeni, amelyet az új termékek és szolgáltatások bevezetése, valamint a meglévő piacok kiterjesztése követ. A külföldi piacokon való megjelenést 20 százalékuk, míg a digitális átállást 19 százalékuk tartja kulcstényezőnek a jövőbeni növekedés szempontjából. A kutatásban résztvevő vállalkozások túlnyomó többsége szerint exportbevétele a következő 12 hónapban számottevően nem változik, 10 százalékuk csökkenést, míg 27 százalékuk bővülést vár ezen a területen.

Megosztás: