Ilyen az, | ha nagyon jól fut egy-két magyar start up

Játékrobot, divatmárka, app a szóbeli szerződések rögzítésére és tárolására, könyvmegosztás… Segítőkkel, támogatókkal.

A Codie Labs egy magyar startup vállalkozás, amelynek célja, hogy megtanítsa a gyerekeket a számítógépes programozás alapjaira. Olyan robotokat gyártanak, amelyek megfoghatóvá és élvezetessé teszik a kódolás tanulását.

A Codie Labs tavaly tavasszal indította el közösségi finanszírozási kampányát az Indiegogo platformon. Ezzel több mint 95 ezer dollárt gyűjtöttek a további fejlesztésekre és a gyártás beindítására. Nyáron visszatértek a tervezőasztalhoz, hogy az ígért novemberi szállítási határidőt tartani tudják, és karácsonyra már a fenyőfa alatt lehessen a robot.

Az iskolában a gyerekek csak válaszokat tanulnak, ahelyett, hogy problémák megoldására bátorítanák őket – vallják az alkotók –, a programozás viszont elősegíti a kreatív problémamegoldás feljődését.

Az első Codie november 30-án gördült le a gyártósorról, amit 2015-ben még 2000 másik robot követett. Ezeket kapkodták el, darabját 199 euróért avagy 59900 forintért. A robotokat Magyarországon szerelik össze, egy esztergomi partnercég segítségével, amely megváltozott munkaképességű munkavállalókat is alkalmaz.

A Codie Labs-ot két mérnökhallgató, Lipécz Ádám és Holló András alapította 2013-ban, és mindössze két évet kellett várniuk a piacra lépésre. A vállalkozást azóta több díjjal jutalmazták, többek között megnyerték a Microsoft Imagine Cup magyar versenyét.

A Codie-t az iCatapult Zrt. segítette tőkével, amelynek többségi tulajdonosa a részben uniós forrásokból építkező Primus III. Kockázati Tőkealap.

Hazai közpénzekre támaszkodik ugyanakkor a Design Terminál, amely 2015 őszén újabb ágazatok felé nyitotta meg vállalkozásfejlesztő tevékenységét. A januárban indult szemeszterre már digitalis technológiákkal és városfejlesztéssel foglalkozó csapatok is jelentkezhettek.

Így immár a Design Terminál mentoráltjai között van a Drone IQ szoftver, amely a katasztrófavédelem és a kutatás-mentés területén segíti a robotrepülők irányítását, a Kata Szegedi feltörekvő magyar divatmárka, a gyógyászati segédeszközként és designtermékként is működő UO írásfejlesztő toll, és a szóbeli szerződések rögzítésére és biztonságos tárolására szolgáló BlackBox mobilalkalmazás.

A kiválasztott cégek januártól hathónapos, ingyenes vállalkozásfejlesztő programban vesznek részt. Százötven fős nemzetközi mentorgárda segíti őket üzleti modelljük, szervezeti és jogi hátterük, valamint márkastratégiájuk kialakításában, de irodai elhelyezést és ösztöndíjat is kapnak. A Design Terminál mentorprogramjának célja, hogy a résztvevő vállalkozások felkészüljenek egy befektető fogadására, sikeresen lépjenek ki a globális piacra, és pár éven belül új sikertörténetekké váljanak.

Ahol viszont végképp nem várna az ember startup-os sikertörténeteket, az a bölcsészettudomány területe, ám ma már ebben is érhet minket meglepetés.

Ősszel elindult Magyarország első közösségi könyvtára, a Libr.me, ahol az emberek megoszthatják egymással könyveiket és böngészhetik mások könyvespolcát. A két alapító, Muszka Ágnes és Terjéki Tamás egy olyan alkalmazást készített, amelynek segítségével bárki létrehozhatja saját virtuális könyvespolcát, és azt bárki böngészheti, illetve kölcsönkérhet róla könyveket. Ha valaki talál egy számára izgalmas írásművet, akkor a kötet tulajdonosával felveszi a kapcsolatot, megbeszélnek egy helyet és időpontot, és máris létrejön a tranzakció.

A Libr.me gondolt arra is, hogy sokan elfelejtik visszaadni a kölcsönkért könyvet, ezért az alkalmazással nyomon lehet követni a könyv útját, a tulajdonos látja, kinek adta kölcsön a kötetet, vagy éppen kitől kérte el az olvasó.

De működik könyvcsere oldal is, a Rukkola, amely már 2012-ben alakult. Ma már 33 ezer felhasználó csaknem 350 ezer könyve forog a tagok között az oldalnak köszönhetően. A szolgáltatás még az indulás évében elnyerte a Primus Capital Partners és a Metropol “Alap a jövőhöz” egyedi ötleteket kereső pályázatának díját.

A Rukkola ősszel új tulajdonost kapott, a szerzői könyvkiadással foglalkozó Publio Kiadót, amely immár négy éve ad publikálási lehetőséget olyan íróknak, akik nem a hagyományos kiadói rendszerben kívánják megjelentetni könyveiket, hanem gyorsabb és rugalmasabb megoldást keresnek.

A Publio a közelmúltban 50 millió forintos befektetésről állapodott meg a PBG FMC Kockázati Tőkealapkezelő Zrt.-vel az uniós forrásokból táplálkozó Jeremie Program keretében. A befektetett összeget fejlesztésekre, a működés bővítésére és a külföldi terjeszkedés elindítására fordítja a kiadó.

A Rukkolán keresztül már nemcsak a megszokott könyvcsere érhető el, januártól ugyanis egy új szolgáltatás bevezetésével jelentősen lerövidülhet a várakozás a ritka, sokak által keresett könyvekre. A Publio kiadói partnereivel együttműködve lehetővé válik a már nem értékesített könyvek egyedi újranyomtatása, így bárki napokon belül beszerezheti azt a kiadványt, amely eddig nem sikerült neki, mert hiánycikk volt.

Megosztás: