Így ajándékozzon | cégvezetőként

Amikor egy cég üzleti ajándékot ad partnereinek, ügyfeleinek, mindig remél is valamit cserébe – üzletet, ügyfelet vagy éppen hűséget, azaz végeredményben bevételt.

Az üzleti ajándékok ritkán kerülnek kiugróan sokba, de mégis sokat hozhatnak a konyhára, ezért az adótörvények sem feledkeznek meg róla. Az Szja. törvény meghatározása szerint ez a juttató tevékenységével összefüggő üzleti, hivatali, szakmai, diplomáciai vagy hitéleti kapcsolatok keretében adott ajándék (ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, nyújtott szolgáltatás, valamint a kizárólag erre szóló utalvány).

Ha pedig benne van az adótörvényben, akkor adó is kapcsolódik hozzá. Aki üzleti ajándékot ad egy magánszemélynek, az „egyes meghatározott juttatást” ad, a kifizetőt ez esetben 16 %-os szja és 27 %-os egészségügyi hozzájárulás terheli – az adó alapja pedig az ajándék értékének 1,19-szerese –, magyarán összességében 51,17 %-os a teher (ezt hívja a köznyelv „repiadónak”).

Persze adómentesen is lehet ajándékozni, ez azonban nem nevezhető személyre szólónak: ha üzletpolitikai célból magánszemélyek széles körét nyilvánosan meghirdetve – természetesen nem pénzzel, hanem – árengedménnyel vagy valamiféle kedvezménykuponnal megajándékozzák, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Az üzleti ajándékról a társasági adóról szóló törvény is megemlékezik: eszerint a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségnek, ráfordításnak minősül, amennyiben magánszemély a megajándékozott – magyarán az ajándék beszerzése költségként elszámolható.

Bármi azért nem adható üzleti ajándékba (legalábbis nem az üzleti ajándékokra vonatkozó adózási feltételek szerint): a törvény kizárja egyebek mellett az értékpapírokat, a korlátozás nélkül felhasználható utalványokat, a készpénz-helyettesítő fizetési eszközöket, de még a gyöngyöt, drágakövet, nemesfémet, ékszereket is.

Megosztás: