Hogy működik | az SMS?

Úgy tűnik, ezer éve használjuk, mégis van létjogosultsága. Van, aki imádja, van, aki egyet sem olvas el.

Az első SMS-t, azaz rövid szöveges üzenetet 1992. december 3-án küldték el az angol Vodafone hálózatán keresztül. A feladó egy bizonyos Neil Papworth mérnök volt, aki a Vodafone egyik vezetőjének kívánt boldog karácsonyt. Azt valószínűleg már akkor is tudták, hogy történelmet írnak, arra viszont talán ők sem gondoltak, hogy az első üzenet elküldése után 22 évvel a szolgáltatás még mindig ennyire népszerű lesz.

Nem chat

Az SMS-ek a napjainkban használt chatszoftverek üzeneteitől eltérően nem az interneten keresztül jutnak el a célszemélyig. Továbbításuk inkább hasonlít a GSM-hálózatokon keresztül történő telefonhívások felépítésére, bár egészen más hálózati egységek intézik az üzenetek kézbesítését, mint a hanghívások lebonyolítását. Két hálózati egység is részt vesz a kommunikációban, az egyik azt tartja számon, hogy az adott előfizető fent van-e a hálózaton (azaz kvázi, hogy be van-e kapcsolva a telefonja), a másik pedig az üzenetek továbbítását végzi. Ha valaki épp kikapcsolta a telefonját, vagy olyan helyen tartózkodik, ahol nincs térerő, a központ addig tárolja az üzenetet, amíg az illető újra fel nem lép a hálózatra.
Központban a központ

Egy SMS küldése sok részfolyamatból áll, amelyek egészen addig teljesen transzparensek a végfelhasználók számára, amíg valahol nem történik probléma. A történet nyilván az üzenet elküldésével kezdődik. A szöveg elhagyja a készüléket és elindul a hálózatra – ez viszont csak akkor lehetséges, ha a küldést végző készüléken helyesen szerepel az SMS-üzenetközpont száma. Ezt a készülékek túlnyomó része automatikusan állítja be, probléma legfeljebb akkor fordulhat elő, ha valaki egy egészen másik régióból érkező készülékkel próbálkozik. Az ezredforduló környékén sokan elhitték, hogy a központ számának átírásával ingyenessé tehetik az SMS-küldést. Hát, nem sikerült nekik.

„Üzenet elküldve”

Ha az üzenet megérkezik a szolgáltató SMS-központjába (ez az a hálózati egység, amely a tényleges üzenettovábbítást végzi), az visszaküld egy értesítést a készüléknek. A régi Nokiákról valószínűleg sokan emlékeznek az „üzenet elküldve” szövegre, pontosan erről beszélünk most. Korábban sok probléma származhatott volna abból, ha a központ nem jelzett volna vissza a szóban forgó értesítéssel, hiszen a felhasználók egy része ebben az esetben reflexből újra elküldte volna az üzenetét. Épp ezért a hálózatok ma már prioritással kezelik ezeket a notifikációkat, amelyeket még túlterheléses időszakban is továbbítanak a felhasználóknak. Ez persze nem volt mindig így – erre a szilveszterkor több példányban megkapott SMS-ek kapcsán szintén emlékezhetünk.

A szöveg nem visszakereshető

Ha a címzett nincs fent a hálózaton, akkor a már említett raktározási folyamat lép életbe. A régi készülékeknél csak akkor lehetett gond, ha a beállítások között az üzenet érvényessége mondjuk 1 napra volt kalibrálva. Előfordulhatott, hogy ennyi idő alatt a címzett nem kapcsolta vissza a telefonját, és elveszett az SMS. Ha a kézbesítés megtörténik, ma már nem sok gond történhet. A csordultig telt SMS-memória vagy éppen az összefűzött üzenetek okozta problémák az okostelefonok korában nem léteznek, de 10-15 éve még ilyesmivel is lehetett találkozni. Fontos viszont tudni, hogy az SMS-központ csak addig tárolja az üzeneteket, amíg azok kézbesítésre nem kerülnek. A szolgáltatók az esetleges ügyfélpanaszok miatt csak azokat az információkat archiválják, amelyek a panaszok kivizsgálásakor szükségesek (mikor, kinek, hány karakteres üzenet került továbbításra), magukat a szövegeket nem. Kivétel persze itt is van, de erről csak rendőrségi vagy nemzetbiztonsági kérdések kapcsán beszélhetünk.

Bármennyi jöhet

A szolgáltatók SMS-központjai erősen túlméretezettek a tényleges napi használathoz képest. Fennakadást esetleg a szilveszterek vagy a televíziós műsorok emelt díjas üzenetei okozhatnak. 2016. december 24. és 26. között például 6,4 millió SMS-t küldtek a Vodafone Magyarország ügyfelei. Fennakadás nem volt: a hálózatok elképesztő mértékű fejlődése (és az SMS-forgalom lassú csökkenése) miatt ezek a problémák is aktualitásukat vesztették.

Megosztás: