Hamis vagy igazi? | Meggyőzőbb az ár, mint az eredetiség

Az elmúlt évek felméréseiből egyértelműen kiderül, hogy a hamis termékek alacsonyabb ára még mindig nagyon vonzó a fiatalok számára.

Az elmúlt egy évhez viszonyítva kisebb elmozdulások láthatók a magyar fiatalok hozzáállásában a hamisított termékekhez, de a legtöbbek számára továbbra is az alacsonyabb ár a termékválasztás legfőbb tényezője, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a TÁRKI közös kutatásából. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a válaszadók közel 40%-a állította azt, hogy az elmúlt egy évben vásárolt hamis terméket, közülük minden második megkérdezett (53,9%) ezt többször is megtette.

Fókuszban az ár

Idén már jóval dominánsabb szerepet játszik az ár a fogyasztók végső döntésének meghozatalában: a válaszadók több mint kétharmada (68,6%) az alacsony ár miatt döntött a hamis termék megvásárlása mellett, ez több mint 15 százalékpontos emelkedés tavalyhoz képest (52%). Ezt az is alátámasztja, hogy a felmérést kitöltők több mint egyharmada (37,2%) az alacsonyabb árat jelölte meg választása egyedüli szempontjaként.

A VOLT Fesztivál idei látogatóival készült felmérés kitért a hamisításból származó gazdasági károk megítélésére is: a válaszadók 60%-a szerint az olcsóbb utánzatok az eredeti termékek gyártóit károsítják meg a legjobban, 28%-uk pedig úgy véli, hogy a másolatoknak a fogyasztókra nézve van a leginkább negatív hatása. A termékekkel közvetlen kapcsolatba nem kerülő szereplők kiesnek a megkérdezettek perifériájából, hiszen mindössze 12%-uk gondolta úgy, hogy a társadalom vagy az állam is kárt szenvedhet a hamisítványok megvásárlása által.

Vonzó a hamis, de káros

„Az elmúlt évek felméréseiből egyértelműen kiderül, hogy a hamis termékek alacsonyabb ára még mindig nagyon vonzó a fiatalok számára. A hatékony megelőzés érdekében kiemelten fontosnak tartjuk a fogyasztói tudatosság növelését, amelyben arra kívánjuk ösztönözni a vásárlókat, hogy az alacsonyabb ár mellett se vásároljanak nem eredeti termékeket, felismerve annak káros következményeit” – mondta el a kutatás eredményei kapcsán Németh Mónika, a HENT titkára. Hozzátette: fel kell hívni a fiatal fogyasztók figyelmét arra, hogy a gyengébb minőségű másolatok vásárlása során valójában ők is károsultak lesznek.

A net bugyrai

Ami az utánatokhoz való hozzáférés csatornáit illeti, a válaszadók közel kétharmada (62%) az internetet, 23%-uk a piacot vagy utcai árusokat, 17%-uk egyéb hazai üzleteket, 16%-uk pedig a külföldi boltokat jelölte meg a hamis árucikk beszerzési helyének. A kutatás szerint a válaszadókat az esetleges szankciók helyett sokkal inkább a minőség megbízhatatlansága foglalkoztatja; a másolatot vásárlóknál ez az arány 66,4%, a nem vásárolóknál pedig 81,5%, ez 13,5 százalékpontos növekedést jelent a tavalyi adatokhoz képest.

Megosztás: