Fókuszban a tartalomgyártás | Mik a Disney-Fox fúzió tanulságai?

Az idei év egyik legnagyobb üzleti híre volt a két vállalatóriás egybeolvadása. Szakértők szerint korszakváltás érkezik a médiában.

A FOX befektetői minden egyes részvényükért 0,2745 Disney részvényt kapnak, így az új vállalat nagyjából 25%-át irányítják, ezzel szemben a Foxot korábban vezető médiamágnás Rupert Murdoch és családja összesen 4,4%-ot. Mi késztethette a folyamatosan növekedést célzó üzletembert, hogy eladja birodalmának jelentős részét?

Változó szelek és a FAANG-korszak

A Quartz újságírói úgy vélik, a döntést elsősorban a médiafogyasztói szokásokban beállt változás idézhette elő. A Facebook-Amazon-Apple-Netflix-Google által uralt globális médiában (melyet összeolvasva sokan FAANG-korszaknak is neveznek) egyre csökken a jelentősége a korábbi, hagyományos médiumoknak, mint például a mozi vagy a TV, helyette a nézők sokkal inkább szeretik azt nézni, amit ők akarnak, és akkor, amikor ők akarják.

Ezt igazolja az is, hogy Murdoch továbbra is megtartotta az Egyesült Államokban nemzeti szinten sugárzó Fox News és Fox Sport csatornákat – az üzletember korábban is többször megjegyezte, hogy a változó fogyasztói szokások ellenére a sportközvetítések és a hírek terén képesek csak megőrizni jelentőségüket az élő közvetítések.

Új fókusz a Disney számára

Ezzel szemben a Disney a Forbes pénzügyi szakértői szerint valószínűleg nem a közvetlen bevételek érdekében vásárolta fel a neves filmstúdiót, hanem a kiterjedt eszközkészletének köszönhetően. A fúzió után olyan franchise-jogok kerülnek a Disney kezébe, mint például az Avatar, az X-men vagy a Fantasztikus Négyes, a TV-stúdiók beolvasztásával pedig megszerzik a Simpson-család vagy a Modern család sorozatok jogait is.

Érthető a lépés, hiszen az „új Disney” az elmúlt években feltűnően a minőségre játszik. Épp a hetekben került a magyar mozikba is a Star Wars saga legújabb epizódja, melynek előző része jelenleg is minden idők legnagyobb bevételét hozó filmjének számít, de a stúdió többi alkotása is rendre dönti a rekordokat. Ugyanakkor a FOX 2017-ben egyetlen filmmel sem tudott a tíz legsikeresebb produkció listájára kerülni: legnagyobb bevételt hozó filmük, az X-men franchise alá tartozó Logan csak a 11. helyet érte el.

Elemzők szerint a FOX beolvasztása rövid távon biztosan veszteséges lesz a Disney számára, hiszen a vállalatcsoport több tagja is komoly problémákkal küzd. Mindezek ellenére az üzlet legnagyobb vesztese minden bizonnyal a Netflix lesz.

Az eddig is „óriás” jelzővel illetett Disney csak még nagyobbra nőtte ki magát, hiszen a szórakoztatóiparban összemérhetetlenül nagy mennyiségű tulajdonnal rendelkezik. Míg a szuperhősfilmek rajongói örülhetnek, hogy egy stúdiónál gyűltek össze kedvenc sorozataik jogai, addig a média egyre jobban félhet a Birodalomtól, aki a jövőben akár saját Halálcsillagával is fenyegetheti a többi nagy stúdiót.

Megosztás: