Egymásnak | tartoznak a cégek

Még mindig sok a lánctartozás, leginkább a kisméretű építőipari cégeknél. Ennek ellenére az első negyedévben javult az üzleti bizalom.

A vállalkozások 81 százalékának legalább egy üzleti partnere késve fizetett tavaly a második félévben. Ez három százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor 17-ről 13 százalékra csökkent azon cégek aránya, amelyek üzleti partnereinek több mint fele késedelmesen fizetett – derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) 400 cég megkérdezésével történt elemzéséből. Szintén kevesebb olyan cég volt, amely vevői késedelmes fizetése miatt legalább egy alkalommal nem tudott időben fizetni a beszállítóinak.

Késve fizetés

A válaszadók szerint legtöbbször a kisvállalkozásoknál fordult elő a késve fizetés, a szektorok közül leggyakrabban az építőiparban és a kereskedelemben dolgozók találkoztak a jelenséggel, az itt dolgozó cégek 27 és 21 százalékának fizetett késve üzleti partnere több alkalommal.

A felmérésből kiderült az is, hogy magasabb, 22 százalék volt a késedelmesen fizető partnerek aránya a tisztán magyar tulajdonú cégek között, mint a részben külföldi tulajdonú (14 százalék), illetve a tisztán külföldi tulajdonú (19 százalék) cégek esetében.

Lánctartozások

A lánctartozások előfordulása a nagyvállalatoknál lényegesen alacsonyabb, 13 százalék, míg a kkv-k esetében 33 százalék, a kisvállalkozások körében pedig 45 százalék volt. Az építőipari cégeknél a legmagasabb azon vállalkozások aránya, amelyek üzleti partnereik késedelme miatt nem tudtak időben fizetni (33 százalék). Tavaly a második félévben a megkérdezett cégek 45 százalékával fordult elő, hogy legalább egyszer egy vagy több beszállítójuknak csak késedelemmel tudtak fizetni, míg ez az arány az első fél évben valamennyivel jobb, 41 százalék volt – áll a közleményben.

Üzleti bizalom

Mindezek ellenére az első negyedévben tovább javult az üzleti bizalom a kis- és középvállalkozói szektorban az előző negyedévhez képest – véli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A tájékoztatás szerint a 2016. áprilisi adatfelvétel alapján az MKIK GVI KKV Körkép Konjunktúramutatója a januári 25 pontról 31 pontra emelkedett, az érték a kutatás 2005. januári kezdete óta a legmagasabb, és meghaladja az előző év ugyanezen időszakában mért 23 pontot. A KKV Körkép Konjunktúramutató tíz almutatójának döntő többsége emelkedett az előző negyedévhez képest, a legnagyobb mértékben, 15 ponttal, a várható jövedelmezőség növekedett, és a várható üzleti helyzet megítélése javult 12 ponttal.

Szankciók

A módosult polgári eljárási törvény értelmében, legvégső esetben a lánctartozásos ügyeket a bíróságok gyorsított eljárásban tárgyalják, értékhatártól függetlenül. A Ptk. módosítása például az építőipari tevékenységekre 30 napos fizetési határidőt ír elő, a felek 60 napos fizetést is kiköthetnek, ennél hosszabb fizetési határidőnél érvénytelen a szerződés. Amennyiben a megrendelő hatóság vagy az állam, akkor a 30 napon túli fizetési határidő kikötése érvényteleníti a szerződést. Újdonság a nemfizetésben elmarasztalt cégeket ismertető elektronikus adatbázis, valamint a nemfizetési jelzés kamarai nyilvántartása. Így a nem fizető vállalkozások kamarai regisztrációja megszűnhet, e nélkül pedig hivatalosan nem dolgozhat például egyetlen építőipari vállalkozás sem. Emellett a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv is lánctartozásos eseteket vizsgálhat, és döntéseivel elősegítheti a gazdaság egészséges működését.

Megosztás: