Eggyel több érv | a napelem mellett

Bármennyire furcsa, a jegybanki alapkamat csökkentése jelenleg az egyik legfontosabb érv a napelemes erőművek telepítése mellett.

Az elkötelezett környezetvédők természetesen számos előnyt fel tudnak sorakoztatni a zöldenergia mellett, azok számára azonban, akik szenvtelenül csak a pénztárcájukat nézik, az immár egy százalékot közelítő alapkamat is lényeges ösztönző lehet a beruházásra.

Amennyiben ugyanis befektetésként tekintünk a napelemek telepítésére, azt mondhatjuk el, hogy a bankbetétek 1-2 százalékos kamatával szemben jobb hozamok hozhatók ki a zöldenergiával. Egy napelemes rendszer nagyjából 6-8-10 év alatt hozza be az árát. Ennyi időre sokkal nehezebb magas banki kamatok mellett lemondani akár csak néhány millió forint hozamról, mint olyankor, amikor azok a jelenlegi, alacsony szinten vannak.

Ráadásul ez egy tartós befektetés: a napelemek élettartama igen hosszú (50-100 év), és a tapasztalatok szerint 10 évente nagyjából csak 4 százalékot romlik a teljesítményük, tehát nem rövid távú haszonról van szó. Karbantartási költséggel nemigen kell számolni, az esetleges hibákat többnyire gyártó állja.

Ezzel azonban nagyjából ki is merültek a pénzügyi érvek a napelem mellett. Az elmúlt években a jogi szabályozás elég sokat tett azért, hogy a napenergia ne legyen túlságosan vonzó. Nem elég, hogy 2003-ban a jelenlegi 27 százalékkal szemben még csak 12 százalék volt az áfa a napelemekre, azóta még környezetvédelmi termékdíjat is kivetettek rájuk.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség számításai szerint a napelemes rendszerrel járó költség több mint harmada valamilyen adó, járulék vagy egyéb kötelezettség, ami 3,5 évvel növeli meg a megtérülés idejét. Az állam azzal sem segít az évi mintegy 10 százalékosnak tekinthető hozam feltornázásában, hogy támogatná ezeket a beruházásokat. Bár uniós források bőven rendelkezésre állnak a megújuló energiafélék alkalmazására, a hazai elosztási rendszerben előnyt élveznek a közintézmények és a nagyobb befektetők, így sem a vállalkozói szférának, sem a lakosságnak nem marad érdemi támogatás.

Pedig támogatás nélkül csak akkor lehet érdemi megtakarítást elérni, ha zsebből finanszírozuk a napelemek telepítését. Hitelből ugyanis egyszerűen képtelenség kitermelni a hasznot. Már 1-2 millió forintos beruházás esetén is (ez nagyjából egy családi ház napelemmel való felszerelésének költsége), több 10 ezer forinttal több pénzt visz el a hitel törlesztőrészlete, mint amennyi a megtakarítás a házi energiaforrás felhasználásával.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az áramszolgáltatók sem könnyítik meg a fogyasztók helyzetét. Miközben a napelemek telepítése mindössze 1-2 napot vesz igénybe, addig az engedélyezési eljárás hónapokban mérhető, és még akkor sem biztos, hogy úgy valósul meg a többletfogyasztás átvétele, ahogy azt a beruházók eredetileg képzelték. Az áramszolgáltatók egyébként a fogyasztói ár 85 százalékán számolják el a többlettermelést.

Mindez azonban nemhogy elriasztaná a környezetbarát energiafogyasztókat, hanem még doppingolja is őket. Erre utal az, hogy az elmúlt években rendszeresen duplázódott a telepített napelemek száma Magyarországon.

Megosztás: