BlackBerry | Tényleg nem gyártanak több okostelefont?

Idén ősszel érkezett a hír, amely szerint a BlackBerry leáll az okostelefonok gyártásával, ami nyelvtanilag helyes, de közel sem fedi a valóságot.

Az elmúlt években az okostelefonos piac változását követő olvasóink sokat olvashattak a BlackBerry-ről, akik annak ellenére is elég gyakran szerepeltek a hírekben, hogy nem történtek velük különösebben meghatározó dolgok, ám a gyenge készülékeladásokból rengeteg újságíró és felhasználó levonta azt a konklúziót, hogy a kanadai gyártónak befellegzett – a cég a Q3-as sajtótájékoztatójukon bejelentette, hogy nem gyártanak több okostelefont, azonban csupán ennyit leszűrni a bejelentésből még kevés.

Kis történeti kitekintés

A kanadai vállalatot 1984-ben alapították RIM (Research In Motion) néven, amikor még egyáltalán nem gyártottak telefont, hanem különféle kommunikációs és jelszinkronizációs eszközök, többek között az úgynevezett csipogók (pagerek) fejlesztésében vettek részt. Ez utóbbiak voltak azok a termékek, amelyeket az SMS küldött a sírba, de a BlackBerry okostelefonokat mégis ezek indították útjukra, a vállalat ugyanis 1996-ban dobta piacra az RIM 900 nevű modelljét, amellyel telefonálni ugyan még nem lehetett, de kapcsolódott az internetre és kezelte a faxokat.

1999-ben már a telefonálás sem volt probléma a BlackBerry 850-nek, innentől pedig nagyon jól mentek a dolgok egészen úgy 2010-ig, amikor a vállalat nagyon sokat veszített a piaci részesedéséből, elsősorban az Androidok és az iPhone-ok óriási sikerének köszönhetően. A menedzsment nem volt ura a helyzetnek, egészen 2013-ig kellett várni a BB10 elnevezésű saját operációs rendszerre és az arra épülő készülékek megjelenésére, amelyek népszerűsítésébe rengeteg energiát fektetett az új ügyvezető-igazgató, John Chen, de ahogy a Microsoft a Windows Phone-nal, úgy a BlackBerry is sikertelenül zárta a fejlesztőket is erősen megcélzó kampányt. A készülékek nagyon jók voltak, ám nem igazán fogytak, a válaszlépés pedig viszonylag gyorsan jött, de márka rajongói közül sokakat elszomorított: 2015 végén piacra került az első Android operációs rendszerrel szerelt BlackBerry készülék, a PRIV.

A részben a Samsung hardverére épülő ketyere több szempontból is egyedülálló volt, ám az átlagfelhasználókat valószínűleg hidegen hagyták azok a rendszerintegritással, biztonsággal, levelezéssel kapcsolatos újítások, amelyeket mások korábban nem valósítottak meg, úgyhogy a PRIV-ből sem tudtak különösebben nagy mennyiséget eladni; ebben persze a készülék magas ára is szerepet játszott. Nyáron pedig megérkezett a második androidos BlackBerry, a DTEK50, amelyet már az Alcatel márkanevet is birtoló TCL gyártott, októberben pedig ennek inkább üzleti közönséget megcélzó, DTEK60 jelölésű testvére. Ezzel jutottunk el az események végéhez, hiszen a cég bejelentette, hogy ők maguk a továbbiakban nem gyártanak több okostelefont.

A cég azonban él és virul

Mások viszont megtehetik és meg is fogják ezt tenni helyettük. Ez ugyanis nem a cég vagy a BlackBerry okostelefonok végét jelenti, hanem egy olyan döntés, amely bár elsőre érthetetlen és az igazi rajongókat valószínűleg el is szomorítja, de teljesen logikus. Hardvert ugyanis rengeteg cég tud gyártani, gyakorlatilag minden hónapban felbukkan egy-egy olyan kínai vállalat, amelyről az európai vásárlók sosem hallottak korábban, mégis jó minőségű, egyedi androidos okostelefonokat képesek gyártani.

Biztonságos és használható szoftveres környezetet viszont nem tudnak ugyanilyen sokan fejleszteni, az okostelefongyártók többsége nem is bajlódik ilyesmivel, lévén gond nélkül tudják használni az Androidot, de bizonyára vannak olyan felhasználók, akik ennél többre vágynak.

A vállalatvezetés tervei szerint lehet, hogy ők lesznek a jövő BlackBerry készülékeinek vásárlói, amelyeket ugyan nem tudni, hogy épp mely cégek fognak tervezni és gyártani (de remélhetőleg magas kritériumoknak kell majd megfelelniük), mégsem valószínű, hogy bele fognak szürkülni a tömegbe. Android fut majd rajtuk, meg rengeteg olyan szoftveres megoldás, amelyek fejlesztésével a BlackBerry nem fog leállni. Ahogy mondjuk a QNX-platformmal sem, illetve továbbra is komoly, pénzügyileg is számottevő sikereket szeretnének elérni az autóiparban és az egészségügyben is, pár éve ugyanis már erősen fókuszálnak ezekre a területekre. Logikus lépés volt tehát a részükről, hogy a sikeres üzletágak üzemeltetése mellett leállnak a veszteséget termelő telefongyártással, de ami fontos: ez nem azt jelenti, hogy a telekommunikációs piacot is faképnél hagyják.

Megosztás: