Bizakodók a jövőre nézve a hazai kkv-k

Rég nem látott szintre emelkedtek a kis- és közepes méretű cégek pénzügyi várakozásai.

Úgy tűnik, nem lesznek idén anyagi gondjaik a hazai cégeknek: igen jó év elé nézhetnek a vállalkozások, ugyanis a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi adatai szerint jelenleg átlagosan 9,5 százalékos árbevétel-növekedést és 5 százalékos nyereségbővülést valószínűsítenek idén a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. Az árbevételt tekintve több mint 10 éve nem vártak ilyen magas növekedést a cégek, a nyereségbővülés várt mértéke pedig az előző negyedévi visszaesést követően kedvezőbb szintre korrigált.

Nagyobb cég, több árbevétel

A cégmérettel párhuzamosan a várt árbevétel-növekedés is egyre nagyobb, jelenleg a középvállalkozások a legoptimistábbak, ugyanis 5 százalékponttal 11,9 százalékra ugrott a várt bővülés mértéke. A mikrovállalkozások várakozásai ennél szerényebb mértékben, 8,6 százalékról 9,5 százalékra nőttek, míg a kisvállalkozások várakozásai gyakorlatilag nem változtak (8,9 százalék). A különböző ágazatok közül az ipar cégek kilátásai a legkedvezőbbek, hiszen 15 százalékos növekedést valószínűsítenek.

Optimista kicsik

A profitkilátásokat tekintve már nem érvényes a nagyobb cég, nagyobb várakozások elv, itt ugyanis a legkisebb cégek a legoptimistábbak: a mikrovállalkozások átlagosan 5,3 százalékos nyereségnövekedéssel számolnak. Tőlük épp hogy lemaradva a középvállalkozások következnek, ők 5,2 százalékos, a kisvállalkozások pedig 4,7 százalékos profitnövekedéssel terveznek idén. A szektorok közül a profitot tekintve is az ipari cégek a legoptimistábbak, és egyedül ők várnak átlag feletti, 7 százalékos nyereségbővülést az előttünk álló egy évben.
Az index javulásának egyik oka, hogy erősödött a foglalkoztatási szándék. Megduplázódott a több mint 4 fős létszámbővítésben gondolkodók aránya (9 százalék), összességében pedig a cégek több mint harmada (36 százalék) tervez új munkaerőt felvenni. Enyhén javultak a közterhekre vonatkozó várakozások is.

Megosztás: