A magánbiztosítóké | a jövő

Egyre inkább előtérbe kerülnek a kockázati biztosítások. Egy súlyos betegséggel vívott tízéves küzdelem akár félmillió euróba is kerülhet.

Magyarországon és a térségben egyre nagyobb jelentőséggel bírnak az egészségbiztosítási szolgáltatások. A Portfolio és a Gemius 1700 fős mintán végzett közös felméréséből kiderül, hogy hazánkban a megkérdezettek 18 százaléka rendelkezik egészségbiztosítással.

A válaszadók 32 százaléka a nyugdíjrendszer összeomlásától, 18 százaléka a súlyos betegségektől tart leginkább. A felmérésben részt vevő felnőttek válaszai alapján felállított egészségbiztosítási szolgáltatások fontossági sorrendjében az első három helyen állnak a diagnosztikai vizsgálatok, valamint a szűrésekre és balesetekre köthető biztosítások. Zahal Levy, a MediHelp elnöke elmondta: a kelet-közép-európai régióban hasonló a helyzet, de Romániában a lakosok 40 százalékának már van magán egészségbiztosítása.

A tapasztalatok szerint Nyugat-Európában jóval fejlettebb az öngondoskodás, mivel ott átlagosan az emberek 90 százaléka rendelkezik valamilyen magán egészségbiztosítással. Ami a közeljövőt illeti, figyelembe véve az elmúlt évek nyugat-európai és fejlett világbeli tapasztalatait, hazánkban és a térségben a következő 3-5 évben várhatóan 15 százalékkal, a mostani 10 százalékról 25 százalékra nőhet a megkötött egészségbiztosítások aránya a lakosság számához viszonyítva.

A kockázati biztosítások piaca nemcsak azért nő, mert több lesz az emberek elkölthető jövedelme, hanem azért is, mert a nyugdíjakhoz hasonlóan, az egészségügy finanszírozását is egyre inkább a magánszférának kell átvennie. Világszerte jellemző ugyanis, hogy az állam nem képes megfelelő színvonalon fenntartani az egészségügyi ellátást. Éppen ezért a biztosítók és egészségügyi szolgáltatók kapcsolata elengedhetetlen, mert a gyógyszerek drágulnak, a népesség öregszik, a régió kormányainak pedig nincs elég pénze a közegészség megfelelő minőségű finanszírozására.

Egy mellrákkal való tízéves küzdelem félmillió euróba is kerülhet, amely szinte minden anyagi helyzetben megterhelő költség, így egyre inkább előtérbe kerülnek a kockázati biztosítások az egészségügyben is.

Megosztás: