A kkv-k kegyeiért | versengenek a hitelintézetek

A pénzügyi válság után bőven van mit bepótolni, noha a vállalati hitelállomány már a jegybank által támogatott konstrukciók nélkül is bővült.

Az idei esztendő meghozta a fordulatot a vállalati hitelezésben: míg az utóbbi években az újonnan kihelyezett hitelek csak szinten tartani tudták az állományt, idén már nettó növekedés várható. A Magyar Nemzeti Bank 5-10 százalék közé várja 2017-ben a cégek hitelállományának bővülését, ez azt jelenti, hogy a jelenleg 5800 milliárd forint körüli állomány az év végére 6000 milliárd forint fölé nőhet – derül ki az jegybank közleményéből.

Az NHP pozitív hatásai

A jegybank növekedési hitelprogramja (NHP) ugyan kifutott, ám a tartósan alacsony, meghatározó jegybanki rátával együtt a piaci finanszírozás is olyan alacsony kamatok mellett valósítható meg, hogy a vállalati hitelállomány már a támogatott konstrukció nélkül is tud bővülni.

Az NHP másik hozadéka a futamidők emelkedése: a program miatt a vállalkozások hozzászoktak a 10 éves keretekhez, és most már a piaci hiteleket is igyekeznek a korábban jellemző 6-7 évnél hosszabb futamidő mellett felvenni. A hitelprogram, illetve annak előre bejelentett, tervezett kifutása miatt ugyan a vállalkozások sok beruházást előre hoztak, a program lezárásával mégsem csökkent az igény a hitelek iránt.

Éleződő verseny a kisebb cégekért

Ebben a környezetben tovább fokozódik a bankok közötti versengés az ügyfelekért. A statisztikák szerint az utóbbi időben arányaiban a legnagyobb mértékben a nagyvállalati ügyfelek szegmense nőtt, abszolút értékben viszont a kis-és közepes méretű vállalatok (kkv) piaca bővült. A verseny azért éleződött ki, mert a válság nyomán kiesett az önkormányzati finanszírozás vagy a projektfinanszírozás, melyek a bankok korábbi nagy versenyterületei voltak. Utóbbi ugyan újra beindult, de még korántsem érte el a válság előtti szinteket.

Míg korábban az árban versenyeztek a bankok, most már a kockázati verseny is elindult egymás ügyfeleiért. Ez főleg fedezeti oldalon látszik, illetve abban, hogy a hitelintézetek milyen szerződési feltételeket szabnak meg ügyfeleik számára.

Megosztás: