3,5 milliárd internethasználó | A világ közel fele a neten lóg

Ha valaki számára még kérdéses, hogy kell-e internetes vagy közösségimédia-jelenlét a cégének, gyorsan gondolja újra!

Az ITU (International Telecommunication Union), az Egyesült Nemzetek Szervezete és a Világbank adatai alapján dolgozó InternetLiveStats weboldalon olvasható információk szerint napjainkban közel 3,5 milliárd az aktív internetezők száma, ez pedig mérföldkő a digitális fejlődés útján.

Világhálóra kötve

Jelenleg 7,5 milliárd ember él a Földön, tehát tízből négy ember rendszeresen használja a világhálót. A növekedési ráta körülbelül 5 %.

Webcímekből összesen 1,1 milliárd létezik, de ezek 75%-a nem aktív, csak parkoltatott domain. Az első internetoldal egyébként 1991-ben élesedett ki, tehát a növekedés üteme itt is elképesztő.

2016 elejétől mostanáig az internet adatforgalma elérte az 1013 milliárd gigabájtot (ez 1013 exabájt, vagy 1 zettabájt) miközben a rendszer működése 987 milliárd MWh elektromos áramot fogyasztott. Ez körülbeül 877 millió tonna szén-dioxid kibocsátást jelent forrásunk szerint.

Okostelefon minden kézben

Megdöbbentő, hogy a felmérések alapján 4,6 milliárd embernek, azaz globális szinten tízből hat embernek van mobiltelefonja.

A GSMA Intelligence adatai szerint minden nap közel 1 millió új, egyedi felhasználót regisztrálnak, ami másodpercenként 11 SIM kártya aktiválását jelenti világszerte. Nagyon sok azonban az inaktív kártya is. Különféle cégek különböző kutatásai rendre ugyanarra az eredményre jutnak: körülbelül annyi SIM kártya létezik, ahány ember a Földön, de csak minden másodikat használják valójában.

Az okostelefonoknál maradva elmondható, hogy a közösségi oldalakra 1,9 milliárdan csatlakoznak mobilkészülékükről, ami körülbelül 27%-os penetrációt jelent. Igaz, ezek nem mindegyike okostelefon, hiszen a régebbi és egyszerűbb készülékeken is elérhetőek a nagyobb szolgáltatók kliensprogramjai.

Online közösségi élet

A közösségi oldalak között nem meglepő módon a Facebook a legerősebb 1,7 milliárdos aktív felhasználói táborával, de a kínai WeChat is fel tud mutatni 806 millió embert maga mögött. A dobogó harmadik fokán jelenleg a Google+ tartózkodik 476 millió felhasználóval, amit a Twitter, a Tumblr, valamint az Instagram követ.

Az azonnali üzenetküldő alkalmazások között a már említett kínai fejlesztésű WeChat viszi a prímet. A 2014-ben a Facebook által felvásárolt WhatsApp kereken 1 milliárdos bázisával elég erős, a Facebook Messengert is épp ugyanennyien használják, míg a Skype harmad ekkora számmal büszkélkedhet.

Eszközöket vásárolunk

2016 elejétől kezdve 178 millió számítógépet, 349 millió táblagépet és 2,2 milliárdnál is több okostelefont adtak el világszerte az InternetLiveStats szerint. Az okoseszközök dominanciája tehát ugyanúgy megkérdőjelezhetetlen, ahogy mára az internetes jelenlét sem lehet kérdés a kis- és középvállalkozások körében. A lehetőségek ugyanis adottak.

Megosztás: