Szakmunkások és sofőrök | Ezek ma a legnagyobb hiányszakmák

A magyar munkaadók több mint fele képtelen dolgozót találni. Hiába a hirdetés, ha nincs jelentkező, egyes szakmákban pedig különösen nehéz betölteni a hiányzó helyeket.

A megkérdezett magyar munkaadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt, 32 százalékuk szerint a meghirdetett állásokra nincs jelentkező, 31 százalékuk pedig a szakképzett pályázókat hiányolja – derül ki a ManpowerGroup munkaerő-piaci szolgáltató cég 42 országra kiterjedő felméréséből. Magyarországon a szakemberhiány 17 százalékponttal haladja meg a globális átlagot – tették hozzá. A legnehezebben betölthető munkakörök tízes listája Magyarországon és globálisan szinte megegyezik, mindkettőben szerepel a szakmunkás, a mérnök, a sofőr, az informatikus, a könyvelő és pénzügyi szakember.

Magyarország: kevés a bér

A magyar munkaadókat a globális átlagnál azért sújtja jobban a munkaerőhiány, mert nem csupán a magyarországi konkurenciával kell versenyezniük a megfelelő szakemberekért, hanem a nyugat-európai és a környező országok munkaadóival is. Ebben a versenyben a legnagyobb hátrányt az alacsony bérek jelentik. A magyar munkaadók azonban úgy érzik, a bérek emelése a versenyképességüket veszélyeztetné, ugyanakkor a szakemberhiány már olyan méreteket öltött, hogy az ugyancsak a versenyképesség rovására megy.

Akikből a legnagyobb hiány van hazánkban – TOP 10

 1. Szakmunkás
 2. Sofőr
 3. Mérnök
 4. Vendéglátóipari szakember
 5. Orvos
 6. Informatikus
 7. Csoportvezető
 8. Könyvelő
 9. Ápoló
 10. Betanított munkás

A magyar HR-vezetők szerint az öt legfőbb ok, amiért a cégek nem találnak megfelelő szakembert:

 • az aktív munkakeresők hiánya 32%
 • a képzett szakemberek hiánya 31%
 • a túl magas bérigény 12%
 • a szükséges kompetenciák hiánya 7%
 • a szakmai tapasztalat hiánya 7%

Japán: hatalmas hiány

A globális adatokat tekintve a legnagyobb munkaerőhiánnyal Japán küzd, csakúgy, mint az elmúlt években. Japánban a megkérdezett munkaadók 86 százaléka mondta, hogy nehezen talál megfelelő munkavállalót. A sorban 73 százalékkal Tajvan a második, ezután Románia, Hong Kong, Törökország és Bulgária következik. Ugyanakkor a kínai munkaadóknak csupán 10 százaléka panaszkodik.

Megosztás: