Stratégiára van szükség | a szakemberhiány problémájának megoldására

A magyar cégek harmada nehezen talál megfelelő munkaerőt: főként a szakmunkások, mérnökök hiányoznak, de jó értékesítőből sincs sok.

A magyar cégek 35 százaléka alig talál jól képzett megfelelő munkaerőt, a legnehezebben betölthető állások listáját a szakmunkások vezetik, majd a mérnökök és értékesítők következnek – derül ki a Manpower munkaerőpiaci szolgáltató 42 ország adatait összegző felméréséből. Világszerte sem jobb a helyzet, a munkaadók szintén 35 százalékának okoz nehézséget, hogy megfelelő dolgozót találjon. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében is rekordnak számít, és csakúgy, mint a globális átlag, amely egy százalékpontos növekedést mutat a tavaly mért adathoz képest.

A legnehezebben betöltethető állások

A szakmunkások, a mérnökök és az értékesítők mellett hazánkban a legnehezebben betölthető munkakör között van még az adminisztratív, irodai asszisztensi, a könyvelői, a műszerészi, a vendéglátó-ipari, az orvosi, ápolói, építőipari és a gépkezelői pozíció, de sofőröket is nehéz találni.

Magyarországon tavaly a cégek 58 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a szakemberhiány egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben okoz gondokat a társaság működésében, az idén ezt csupán 38 százalékuk gondolta.

Világszerte a munkaadók 36 százaléka azt tartja legnagyobb problémának, hogy az álláskeresőknek szakmai, technikai képességei hiányoznak, míg második helyen 33 százalékkal az áll, hogy egyáltalán nincsenek jelentkezők. A szakmai tapasztalat hiánya, ami két éve még „aranyérmes” volt, az idén a dobogó harmadik fokára szorult. A problémák rangsorát hazánkban viszont éppen ez, a tapasztalat hiánya vezeti, 40 százalékkal, míg 34 százalékkal a második a szakmai/technikai képességek hiánya, a harmadik 28 százalékkal pedig az, hogy a jelentkezők magasabb fizetést szeretnének, mint amennyit a munkaadó ajánlani tud.

Stratégia szükséges

A hazai munkaadók 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a megfelelő munkaerő hiánya nagy, vagy közepes hatással van a cég működésére. Ezen belül 33 százalék válaszolta azt, hogy kifejezetten nagy hatással van a szakemberhiány a társaság működésére. Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki a munkaerőfelvétel nehézségeinek megoldására, a legtöbben – 45 százalékban – azt válaszolták, hogy a meglévő munkaerővel kapcsolatos gyakorlaton (képzési, fejlesztési programok, juttatások átalakítása, kezdő bérek emelése) változtatnak. 27 százalék a munkaszervezést igyekszik átalakítani, 24 százalék pedig új munkaerőforrások után kutat.

Globálisan mindössze a megkérdezettek 22 százaléka nem rendelkezik semmiféle stratégiával. Magyarországon ezzel szemben kiugróan magas, 38 százalék azoknak a cégeknek az aránya, amelyek nem dolgoztak ki semmiféle stratégiát a szakemberhiány kezelésére. 46 százalék a munkaerővel kapcsolatos gyakorlaton változtatna, 26 százalék válaszolta, hogy a munkaszervezés gyakorlatán változtat, és 18 százalék keres új forrásokat.

Megosztás: