Robotok az irodában | Helyettünk vagy velünk együtt dolgoznak majd?

A jövő azoké a cégeké, amelyek képesek az emberek és robotok együttműködésében gondolkozni.

Manapság már nem elég, ha egy gyártással foglalkozó vállalkozás hatékony gyártóüzemmel rendelkezik, ahol napról napra nagy mennyiségben állít elő egyforma termékeket. Az üzemnek rugalmassá kell válnia, tudnia kell alkalmazkodni a felmerülő új követelményekhez, például a kisebb volumenű sorozatgyártáshoz vagy a változó vásárlói szükségletek.

A Universal Robots szakértői az ember és a robot közti együttműködésben látják a megoldást. A több ország helyzetét és lehetőségeit is szemrevételező cég szerint a magyar ipar óriási lehetőséget hagy ki akkor, ha a hazai gyártók továbbra is ragaszkodnak az idejétmúlt, „robotok az emberek ellen” alapelvhez.

Forradalom a gyárakban

Az iparosodás fő ismérvei a hatékonyság, az állandóság, a megbízhatóság és a pontosság – ezek nem mellékesen azon gépek jellemzői is, amelyekkel az embereket szembeállítják. A versenyképesség mellett egyre nagyobb szerepet kap a vásárlói kereslet igénye is, amely a személyre szabott termékekre és megoldásokra irányul. Fontos, hogy ne csak az üzem, hanem a folyamatban résztvevő emberek is hasonlóan igazodjanak a változásokhoz.

A megoldást a Universal Robots az együttműködő robotokban látja, amelyek készenlétben állnak a dolgozók számára: a reggeli eligazítást követően az alkalmazottak az adott napi munkaállomáson az épp aktuális feladatra programozzák be őket, egyszerűen, rövid idő alatt.

Változó munkaerőpiac

A Magyar kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) kutatása szerint a magyar munkahelyek körülbelül 12 százaléka kiváltható lenne az automatizálással. A technológiai változások következményeként a jövőben az automatizálható szakmák esetében a munkahelyek számának csökkenésére, így a képzetlen munkaerő iránti kereslet mérséklésére, míg más területeken ezzel párhuzamosan a magasan képzett munkaerő iránti kereslet növekedésére kell számítani.

Most még – alapvetően konjunkturális hatások miatt – az automatizáció által potenciálisan érintett szakmákban dolgozók száma összességében nőtt 2012 óta.
Egyes szektorok azonban megsínylették a robotizációt – áll a felmérésben. A legnagyobb csökkenés a szabó-varró szakmában figyelhető meg, ahol 2012-ben körülbelül 25 ezer főt foglalkoztattak, míg a következő években ez a szám 18 ezer főre csökkent. A legnagyobb arányú csökkenés a szűcs-szőrmefestő szakmában volt, ahol 2012-höz viszonyítva a foglalkoztatottak száma kevesebb, mint felére csökkent. A legnagyobb növekedés ugyanakkor az intézményi takarító szakmában érhető tetten, ahol 2016-ra 10 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Egyre többen hivatkoznak a témával kapcsolatban a nemzetközi irodalomra, ahol az áll, hogy az automatizáció elterjedése jelentős változásokat hozhat a munkaerőpiacon. Az új technológiák terjedése egyes szakmák teljes automatizációját, máshol pedig a szakma feladatainak átalakulását eredményezhetik.

Nem kell mindenkinek féltenie az állását

Ám a robotika olyan látványos elterjedésére a vállalkozásoknál, amely drasztikusan visszavetné az emberi munkaerő szükségességét, a következő öt-nyolc évben biztosan nem kerül sor – tartják a munkaerő kölcsönzéssel vagy közvetítéssel foglalkozók. Már csak azért sem, mert nálunk a bérek igen alacsony bázisról kezdtek növekedni, mértékük továbbra is jelentősen elmarad nem csupán a nyugat-európai szinttől, de a régió több országáétól is. Ez azt jelenti, hogy ha belátható időn belül meg is indul egy jelentősebb automatizálási hullám, az nálunk hatékonysági okokból csak jelentősebb késéssel jelentkezik.

Mértékadó becslések egyébként azt mutatják, hogy a hazai munkahelyeknek csupán 10-12 százaléka váltható ki robotokkal. Ezek elsősorban a feldolgozóipar és a gépgyártás olyan repetitív munkakörei, mint a csomagolás, a szerelés vagy a hegesztés. Ráadásul a robotok telepítése további üzemeltetők, karbantartók és mérnökök bevonását teszi szükségessé, ami tovább tompítja a felszabaduló munkaerő miatt keletkező nyomást.

Megosztás: