Mindenütt nőnek a bérek | a szakemberhiány miatt

Egyre magasabb a betöltetlen pozíciók száma, a kis és közepes méretű vállalatok nagy része ezért béremelésekre készül.

Új csúcsokat döntött az üres álláshelyek száma a tavalyi harmadik negyedévben – derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból. A vállalati szektorban csaknem 53600 betöltetlen pozíció volt, mely 30 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában mért szintet, a teljes nemzetgazdaságban pedig több mint 70 ezer álláshely volt üresen.

A megfelelő szaktudású alkalmazottak megtalálása talán soha nem volt ilyen fontos és nehéz a vállalkozások számára. Ezt mutatja a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye, amely szerint az elmúlt egy évben a vállalkozások kétharmada (67 százalék) találkozott valamilyen, a munkaerőhiányra visszavezethető nehézséggel. A vállalkozások megítélése szerint nem a tőke- vagy kereslethiány, hanem a munkaerő- és szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot. A munkaerőpiac fontossága tehát egyre inkább felértékelődik.

Fizetéskompenzáció

Az egy évvel ezelőtti januári állapothoz képest közel dupla annyi (36 százalék) cég tervez munkaerőfelvételt, minden tizedik kis- és közepes vállalkozás (kkv) pedig 4-nél több fő alkalmazásában gondolkodik. Nem mindegy azonban, ki milyen szektorban keres állást. Míg a mezőgazdaságban és a kereskedelemben csaknem minden negyedik (26 százalék és 27 százalék), addig az iparban minden második cég tervez létszámbővítést. Az index eredményeiből úgy tűnik, a cégek a munkabérrel is igyekeznek megtartani vagy éppen megnyerni a munkavállalókat, mivel tavaly év elejéhez képest jelentősen megugrott a fizetésemelésben gondolkodó cégek aránya.

Idén a kkv-k 75 százaléka készül béremelésre, ami terveik szerint átlagosan 9,5 százalékos lesz. Mindkét adat az index történetében ez az eddigi legmagasabb érték, ami azt mutatja, hogy a kkv-k már érdemben reagáltak a kormányzat minimálbér-emelési szándékára.
A fizetésemelési szándék a cég méretétől és tevékenységi körétől függetlenül egyaránt magas, de a mezőgazdaságban (88 százalék) és a középvállalkozásoknál (86 százalék) dolgozók számíthatnak legtöbben magasabb jövedelemre 2018-ban.

Megosztás: